onsdag 2 juli 2008

Terecension - Havtorn och Goji (grönt)

Egentligen borde jag ha vetat att det man oftast får ut av ett smaksatt grönt te är besvikelse. Åtminstone av de moderna, Sencha-baserade blandningarna som är så vanliga idag. Det finns naturligtvis undantag; både Genmaicha och Orange Sencha som jag beställde från Den's Tea var trevliga teer. Men generellt sett köper jag sällan smaksatt grönt eller vitt te; jag är ute efter teet, inte smaksättningen. Ibland faller dock till och med jag för frestelser, och när jag på te- och kaffebutiken mocca i Sigtuna såg ett grönt te med havtorn och goji (28 kr/hg) kunde jag inte motstå. Teet doftade härligt och jag fick veta att goji var ett sorts bär som ansågs vara väldigt hälsosamt. En liten varningsklocka borde egentligen ha ringt här för "hälsosamt" används ofta som säljargument på en produkt när smaken i sig inte är nog för att få produkten såld. Men jag hade testat havtornsprodukter innan - havtornsmarmelad och havtornsdryck från Kiviks musteri - och de var ljuvliga, och det fick mig att tro att detta te kunde vara lika gott.

Havtorn är ett gyllengult, mycket C-vitaminrikt bär som växer vilt längs stränder på väst- och sydkusten. Goji visade sig vara ett annat, rödlila bär som är vanligt förekommande i den kinesiska alternativmedicinen och som påstås vara sprängfyllt med vitaminer och antioxidanter.

Jag frågade vilken bas teet hade och det visade sig föga förvånande vara Sencha (vilket oftast betyder generiskt ångat te när det gäller blandningar). Teet hade anlänt bara en vecka tidigare så chansen fanns att teet var färskt.

Smaksatta gröna teer har ofta felet att smaken av det gröna teet dränks av smaksättningen. Därför experimenterade jag med olika bryggtemperaturer för att se vilken temperatur som bäst skulle föra fram det gröna teets smak. Tyvärr uppnåddes detta mål varken vid 75, 80 eller 85 grader. Smaksättningen fälldes ut snabbt och visade sig vara en något syrlig, lätt nyponbesk konkokt som förde tankarna till barndomens syrliga karameller. Jag kan inte säga att det smakade illa men det var inte vad jag ville ha ut av ett te. Jag provade till och med att hälla i en gnutta socker för att se om det kunde balansera upp teet, men nej, det funkade inte. Andra bryggningen blev bara lite bättre.

Havtorn- och gojiteet är inte dåligt som hälsobryggd (alá drick en kopp varje morgon för att det är nyttigt) men som njutningsdryck skulle jag hellre dricka ett annat te.

12 kommentarer:

görel sa...

Gojibären gör sig bäst i olika grytor och kanske müsli.

Jag kan inte alls lika mycket om olika teer som du, men delar den misstänksamma hållningen gentemot smaksatta teer. Vilket inte hindrar att min favoritteer är gröna med smak av jasmin eller citrus (citrongräs) -- det känns verkligen helt OK i te!

Tack för en intressant blogg, jag lär mig mycket!

TeBloggaren sa...

Hej, Görel!

Kul att du gillar TeBloggen.

Jag delar din entusiasm inför jasminte (jasminpärlor är ju bland det mest fantastiska te man kan dricka - jag måste gå och sätta på en kanna) och har druckit både ett och annat gott grönt citruste i mina dar. Men tyvärr blir jag oftare besviken än förtjust :/

Anonym sa...

Hej
Jag dricker mycket grön te med havtorn och goji men det finns olika kvalitet på goji, beror vad den är plockad och när och hur. det bästa goji växter på himalaya berget . det som växer på höga höjder och bördig jord får större och mjukare, även sötare i smaken.
Jag köpte mina Goji lyx eko på Hötorget hälsokost (inne i t-bana)
Sen köpte OLONG Degan, lösvikt havtorn.sen är bara blanda.
Har du provat på Osmantum en gul blomma doftar underbart till din favorit te.
lina S.

Anonym sa...

Gojibär från Himalaya eller Tibet är bara en myt för att kunna ta mer betalt för sina "lyxigare" bär. Alla kommer från Kina men det låter ju inte lika exklusivt.

En sak som jag aldrig riktigt förstått är att många vitaminer (tex C och B) ju förstörs vid upphettning, så varför göra te på bär rika på dessa vitaminer? Det spelar ju ingen roll hur nyttiga gojibär och havtorn än är om man ändå ska hälla på hett vatten och därmed förstöra näringsinnehållet. Eller tänker jag fel?

Anonym sa...

Hej, Gojibär ska vara supernyttigt. Vad jag har från en ingift kinesisk släkting så ska de ätas ej uppvärmda för att ge mästs vitaminer men att Gojibär i te är bra som variation. Vet du något om det?

Tack
Martine

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for
RAR/WinRAR archives of versions 2.xx and 3.
xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.


Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when
you could be giving us something enlightening to read?

Anonym sa...

I appreciate, lead to I discovered exactly what I used to be
having a look for. You have ended my 4 day long hunt!
God Bless you man. Have a great day. Bye

my web page ... www.easywaytosetupawebsite.info

Anonym sa...

I am in fact delighted to read this webpage posts which consists of plenty
of valuable information, thanks for providing
these data.

Here is my website how To set up a website easily

Anonym sa...

What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how regarding unexpected emotions.


my homepage - cheap nba snapback hats

Anonym sa...

I like the helpful info you provide in your articles.
I will bookmark your weblog and check again here frequently.
I am quite certain I will learn many new stuff right here!
Best of luck for the next!

Visit my webpage goji berry (https://www.youtube.com/watch?v=vbf88GS3MLE)

Anonym sa...

Howdy! I know tҺnis is kinda off topic but I was wondeing if you
knew where I could get a captcha ƿlugin for my comment form?
I'm using thee samе blog ρlatform as yߋurs and I'm having trouble finding օne?
Thanks a lot!

my web blog; fancylegacy075.soulcast.com ()

Anonym sa...

smokeless cigarettes, electronic cigarette starter kit, e cigarette, ecigs, electronic cigarette, ecig