Det var när jag bodde i Kanada som jag för första gången stötte på den här stora, eleganta boken i en bokaffär. Den var dyr - nästan 500 kr - och jag var övertygad om att det skulle gå att köpa den billigare på nätet. Men det kostade inget att stå och bläddra i den, och jag insåg att det var en bok jag var tvungen att äga.
Tea - Exotic Flavours and Aromas av Lydia Gautier med sina ca 190 sidor är som porr för te-älskaren. Fotona, tagna av Jean-Francois Mallet är sensuella och mättade och fulla av kärlek till tebladen och teplantan.
Min upplaga, som kostar 263 kr på Bokus, är från det brittiska förlaget Stewart, Tabori & Chang, och subtiteln skiljer sig en smula från omslagsbilden här intill (där den heter "Tea - Aromas and Flavours Around the World" så heter min "Tea - Exotic Flavours and Aromas"). Jag tror dock att innehållet är detsamma. Boken skrev 2005, och min upplaga printades 2006.
Fransyskan Lydia Gautier var sommelier och vinexpert innan hon började intressera sig för te, och började jobba med bl.a. Palais des Thés. Det gör att hon närmar sig te från vinprovarens och sommelierens perspektiv, och det tycker jag är ett av de stora utbytena med den här boken.
De fem kapitlena är organiserade enligt följande:
1. A history of Tea
En intressant redogörelse över teets smakutveckling och konsistensutveckling, snarare än en upprepning av de kinesiska sagor och myter som brukar vara vanligt i den här sortens kapitel (även om hon inte helt utelämnar dem).
2. Alchemy of Tea
Betydelsen av terroir, höjd, vilka blad som plockas. Teets kemiska komposition. Aktiva ämnen och hur tillverkningsprocesserna för de olika genrerna ändrar kemin för att balansera sötma och bitterhet hos teet. Något om teets hälsoeffekter.
3. Tea Tasting
Hur man brygger en bra kopp te, olika länders teceremonier, samt teprovning ur en professionell teprovares synvinkel. Hur man analyserar färg, doft och smak, samt betygsätter det obryggda och bryggda lövets utseende. Exempelanalyser av 32 berömda teer. Detta fylliga kapitel är en av de stora behållningarna med boken.
4. The Subtle Affinities of Tea
Njutningsdrycker i allmänhet; kopplingen till kaffe och choklad. Att välja te att servera till mat. Recept med te som ingrediens. Smaksättning av te.
5. Adress Book
Guide till tehus och tebutiker runtom i världen. En trevligt kapitel som tyvärr lär bli inaktuellt snabbt.
Jag skäms inte för att påstå att Lydia Gautiers bok är ett måste i varje tesnobbs hylla. Det är den bästa påbyggnadsboken om te som jag har läst, och rent visuellt är den en njutning.
måndag 24 november 2008
lördag 22 november 2008
Bokrecension - The Story of Tea
Att vara te-entusiast i dagens Sverige innebär inte bara att sitta i sitt lilla hörn och sörpla te. Det innebär också en hel del folkbildning, oavsett om man hade planerat det eller ej.
Om jag hör några av de vanligaste missuppfattningarna om te (att grönt te är fermenterat, att allt te går att brygga med kokande vatten, att vitt te skulle vara väldigt komplicerat att tillverka) så känner jag förstås ett behov av att rätta till dem.
Men även i mer avslappnade sammanhang, som när man bjuder hem gäster på te, så känner jag ett behov av att förklara det fantastiska med just det teet och just den bryggmetoden.
Ibland går det så väl att det tänds ett ljus av te-entusiasm i någon av de personer man predikar för, och då är det trevligt att ha en bra bok att rekommendera för den som vill lära sig mer. För den som endast vill läsa på svenska skulle valet vara enkelt; Te - Från Sencha till Lapsang av Petter Bjerke och Vernon Mauris är den bästa svenska boken om te.
Mer omfattande och på engelska är den 417-sidiga boken The Story of Tea - A Cultural History and Drinking Guide av Mary Lou Heiss och Robert J. Heiss. Den gavs ut så sent som förra året. Författarparet driver en egen butik och har ett stundtals ganska personligt tilltal i sin bok, som jag kan tänka mig att vissa uppskattar men andra skulle finna påfrestande. De tio kapitlerna är:
1. A Brief History of Tea
- Bra för en nybörjare, men te-entusiasten har nog redan hört det mesta som står i det här kapitlet.
2. The Life of a Tea Bush
- Ett lagom kort kapitel om de olika varianterna av Camellia Sinensis, vilka odlingsförhållanden de föredrar och när de olika plockningstiderna är.
3. Manufacture: From Fresh Leaves to Distinctive Tea
- Detta kapitel är bokens verkliga styrka (ur den mer erfarne te-entusiastens perspektiv). Den detaljerar tillverkningsprocesser för alla olika te-genrer mer grundligt än någon annan bok som jag läst.
4. Journeying along the Tea Trail
- Ett långt och ganska trevligt kapitel om olika länders speciella tesorter, te-producerande regioner och favorit-genrer. Viss upprepning från kapitel 1 och 3. Särskilt styckena om teproduktionen i Afrika och Sydamerika är intressanta.
5. An Encyklopedia of Tea
- Ett kort kapitel som närmare beskriver ca 30 kända teer, t.ex. Long Jing, Ti Guan Yin, Yunnan Gold ect. Jag hade gärna sett ett mer utförligt kapitel med fler teer, men för nybörjaren är det en god början.
6. Brewing the Perfect Cup
- Tips för tebryggningen. Utmärkt för nybörjaren och även tips för den erfarna (som dock motsäger en del andra tips jag läst, så jag antar att man helt enkelt får testa sig fram till vad som funkar bäst).
7. Tea Customs and Culture
- Yixing-kannor, Gong Fu, japanska teceremonier, rysk- engelsk och marockansk tekultur m.m. Ett trevligt kapitel, men med vissa upprepningar från kapitel 4.
8. The Health Benifits of Tea
- Jag tycker personligen inte att det här kapitlet hör hemma i en konässörsbok om te, men avsnittet om koffein är intressant.
9. Ethics in the Tea Trade
- Går igenom olika märkningar för te, såsom Fair Trade och Organic. Jag hade gärna haft mer djuplodande reportage om hur tearbetares arbetsvillkor verkligen ser ut i dagsläget.
10. Cooking with Tea
- Det obligatoriska kapitlet med te-recept. För min del hade det lika gärna kunnat utelämnas, men andra kanske uppskattar det.
Boken har en mycket stor mängd bra och intressant information, men lider tyvärr av dispositions och layot-problem. Det är uppenbart att man har haft problem med hur man ska strukturera all information, och det gör att boken stundtals känns lite tung att läsa. Det innebär dock inte att The Story of Tea är en dålig bok, tvärtom så är det nog den engelska boken som jag skulle rekommendera en nybörjare. För te-entusiasten däremot skulle jag rekommendera en annan bok, som kommer recenseras inom kort.
söndag 9 november 2008
Terecension - ItMfT Yunnan Gold
Det kommer perioder då man inser hur mycket gott te man har i teskåpet. Och att det kanske vore en idé att dricka upp det istället för att köpa nytt hela tiden. Problemet är då, att om man också tebloggar, så gör det plötsligt att underlaget för nya recensioner blir mycket mindre. Är man dessutom inne i en period då studierna är extremt svåra blir det lätt så att det inte blir mycket bloggat.
Men ibland inser man att man faktiskt har köpt hem teer som man inte har recenserat. Ett sådant är In the Mood for Teas Yunnan Gold, som jag köpte 50 g av någon gång i september. Yunnan Gold, eller Golden Yunnan som det ibland också kallas, anses av många te-entusiaster vara ett av de absolut bästa svarta teerna. Keemun och Darjeeling (för dem som räknar Darjeeling som ett svart te) brukar också rankas högt, men det är sällan som Yunnan Gold inte nämns när svarta teer skall rekommenderas.
Yunnan Gold uppstår i den unika terroir som finns i Yunnan-provinsen, där man också odlar det te som blir till pu-er. De senaste åren har det varit mycket svårt att få tag på Yunnan Gold av superb kvalité, något som både entusiaster och tehandlare har beklagat sig för mig om. Vissa menar att detta kan skyllas på den ökade populariteten hos pu-er, så att de teblad som skulle ha blivit Yunnan Gold istället blir pu-er. Andra hävdar att pu-er och YG tillverkas i helt olika delar av Yunnan och att det inte alls är samma blad som används till de båda förädlingsprocesserna.
Oavsett vad hade jag "oturen" att som mitt allra första Yunnan Gold - som jag beställde från Upton Tea Imports - få ett te vars likhet jag sedan dess inte har lyckats hitta igen. Jag har smakat och köpt och provat men jag har inte hittat ett YG som jag har tyckt lika bra om som Uptons dåvarande China Yunnan Golden Temple. Jag blev mycket besviken på Yunnan Golden Buds from Yunnan Sourcing LLC på Ebay, vars omtalade te jag endast tyckte var mediokert.
In the Mood for Teas Yunnan Gold är snäppet bättre, men det har inte riktigt den fylliga, kryddiga mjukheten som har kommit att bli mitt ideal för YG. Syrlighet är en egenskap som jag absolut inte vill ha hos mitt YG, och här lyckas In the Mood for Teas variant hyfsat bra, men en liten syrlig ton kan ändå anas.
Det har den trivsamt robusta, nästan lite jordiga ton som man förväntar sig hos ett Yunnan-te, tillsammans med en viss kryddighet som jag ofta associerar till kryddpeppar och svartpeppar. För att få ut det mesta av dess komplexitet bör man brygga det i gaiwan, eller någon annan liten porslinskanna, med relativt korta bryggningar. Då känner man den något söta, vagt chokladaktiga undertonen. Eftersmaken ligger kvar på tungan länge. Tre intressanta bryggningar går att få ut på det viset, men brygger man i en större kanna kan man fortfarande få ut två bryggningar.
Sammanfattningsvis är In the Mood for Teas Yunnan Gold är ett bra YG, men det finns ännu bättre där ute. Problemet är att finna dem.
Men ibland inser man att man faktiskt har köpt hem teer som man inte har recenserat. Ett sådant är In the Mood for Teas Yunnan Gold, som jag köpte 50 g av någon gång i september. Yunnan Gold, eller Golden Yunnan som det ibland också kallas, anses av många te-entusiaster vara ett av de absolut bästa svarta teerna. Keemun och Darjeeling (för dem som räknar Darjeeling som ett svart te) brukar också rankas högt, men det är sällan som Yunnan Gold inte nämns när svarta teer skall rekommenderas.
Yunnan Gold uppstår i den unika terroir som finns i Yunnan-provinsen, där man också odlar det te som blir till pu-er. De senaste åren har det varit mycket svårt att få tag på Yunnan Gold av superb kvalité, något som både entusiaster och tehandlare har beklagat sig för mig om. Vissa menar att detta kan skyllas på den ökade populariteten hos pu-er, så att de teblad som skulle ha blivit Yunnan Gold istället blir pu-er. Andra hävdar att pu-er och YG tillverkas i helt olika delar av Yunnan och att det inte alls är samma blad som används till de båda förädlingsprocesserna.
Oavsett vad hade jag "oturen" att som mitt allra första Yunnan Gold - som jag beställde från Upton Tea Imports - få ett te vars likhet jag sedan dess inte har lyckats hitta igen. Jag har smakat och köpt och provat men jag har inte hittat ett YG som jag har tyckt lika bra om som Uptons dåvarande China Yunnan Golden Temple. Jag blev mycket besviken på Yunnan Golden Buds from Yunnan Sourcing LLC på Ebay, vars omtalade te jag endast tyckte var mediokert.
In the Mood for Teas Yunnan Gold är snäppet bättre, men det har inte riktigt den fylliga, kryddiga mjukheten som har kommit att bli mitt ideal för YG. Syrlighet är en egenskap som jag absolut inte vill ha hos mitt YG, och här lyckas In the Mood for Teas variant hyfsat bra, men en liten syrlig ton kan ändå anas.
Det har den trivsamt robusta, nästan lite jordiga ton som man förväntar sig hos ett Yunnan-te, tillsammans med en viss kryddighet som jag ofta associerar till kryddpeppar och svartpeppar. För att få ut det mesta av dess komplexitet bör man brygga det i gaiwan, eller någon annan liten porslinskanna, med relativt korta bryggningar. Då känner man den något söta, vagt chokladaktiga undertonen. Eftersmaken ligger kvar på tungan länge. Tre intressanta bryggningar går att få ut på det viset, men brygger man i en större kanna kan man fortfarande få ut två bryggningar.
Sammanfattningsvis är In the Mood for Teas Yunnan Gold är ett bra YG, men det finns ännu bättre där ute. Problemet är att finna dem.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)