Efter den här utläggningen är det säkert föga förvånande att jag är mycket förtjust i jasminte och fascinerad över att något som doftar så parfymigt kan ha en så behaglig smak. Att jasminte dessutom passar bra till all möjlig mat gör inte saken sämre. Köper man hem ett jasminte och tycker att det smakar för mycket jasmin är en enkel lösning också att blanda ut det med sin favoritsort av osmaksatt, grönt te tills man får precis den smak man vill ha.
onsdag 25 april 2007
Jasminte
Det finns jasminte och så finns det jasminte. För tiotals miljoner kineser är jasminte basdrycken över alla andra; det som, tillsammans med kinesiskt öl, drick till de flesta måltider. Och precis som med öl i både Sverige och Kina så finns det i en mängd olika smaker, kvalitéer och prisklasser.
Jasminte har en tusenårig historia och har traditionellt sett framställts genom att teblad får vila tillsammans med färska jasminblommor tills en önskad jasminsmak på teet har uppnåtts.
De flesta moderna teer smaksätts med essenser. I vissa fall är smakämnena i essenserna kemiskt framställda (vanlinin, som kopierar vanilj, är ett känt exempel) och i andra fall är de helt enkelt smakkoncentrat av riktiga växter. Utblandat juicekoncentrat jämfört med färskpressad juice är en bra smakjämförelse på hur stor skillnad det kan vara mellan essenser och råvaror. I de flesta teer som är smaksatta med essenser tillsätts en viss mängd torkad frukt/blommor/blad för utseendets skull, och därför är det lätt att tro att teet är smaksatt med "riktiga" råvaror. Det behöver inte vara fel. Generellt sett är essenser ett mycket bra sätt att få trevligt och variationsrikt te. Men just i fallet jasminte blir det en betydande skillnad när man frångår de gamla metoderna.
Beroende på smak och tycke kan man antingen vilja att jasminsmaken dominerar över tesmaken (starkt jasminte), eller att tesmaken dominerar över jasminsmaken (milt jasminte). Viktigt för smaken i båda fallen är naturligtvis kvaliteten på tebladen som används. Jasminte görs på grönt te, vitt te, ljust oolongte eller svart te. Men för sämre kvalitéer av teblad händer det att tillverkarna överdoserar med jasminessens för att dölja den dåliga kvalitén på teet. Det leder till ett jasminte med en parfymig, artificiell smak som lätt blir bittert om man brygger det för länge. Ibland har jag dessutom fått ont i magen av sådant te.
Ett fint jasminte, smaksatt med äkta jasminblommor, har en subtil men tydlig jasminsmak och en balans mellan teblad och jasmin. Smaken smyger sig fram långsamt - den kanske blir riktigt bra först vid andra eller tredje bryggningen - och den blir inte besk om man inte drar över flera minuter. En vanligt sorts sådant te är China Jasmine Pearls, som är rullat till sfäriska bollar som kapslar in smaken och ökar hållbarheten. Under bryggningen vecklar bollarna ut sig till långa, smala blad på ett sätt som många tycker är estetiskt. Phoenix Pearls är en av de finaste kvalitéerna. China Jasmine Pearls kostar i snitt runt 110 kr för 100 g, men till skillnad från billigare teer går det ofta att köpa i 50 g. Det finns även "obollat" jasminte av riktigt fin kvalité att köpa hos de flesta tehandlare. Det man möjligtvis kan ifrågasätta är att så många av estetiska skäl låter sitt fina jasminte ligga i genomskinliga glasburkar, trots att ljus gör att teet tappar smak.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
tackar för insikter om jasminte... gillar jasminte men blir irriterad av att det jag köper i vanliga teeaffärer i ngt köpcentrum är så känsliga för bryggtid och så lätt blir bitter och gick ut på nätet för att kolla vad det beror på... gissar - efter att ha läst här - att det beror på att jag inte köper en bra sort, ska leta upp en riktig teaffäre nästa gång
Hej! Blev rekommenderad din blogg när jag gnällde över ett dyrt (för all del ekologiskt) jasminte som jag köpte i San Franciscos Chinatown. Det smakar inte jasmin, helt enkelt. Nu har jag tyvärr inte satt mig ner och tagit mig tid att undersöka smaken, eftersom jag tog med tet till jobbet, men det är inte i närheten av varken jasminte från kinabutiker här (det där i gul stor plåtburk) eller fina jasminteer jag druckit på exempelvis tehuset bakom Stadsteatern i Sthlm. Kan det då vara ett te som helt enkelt legat lite för kort tid (för min smak) ihop med jasminblommor?
Den här guiden var en räddare i nöden! Tack för välskriven och insiktsfull blogg om livets goda!
Tack för värdefull information. Var idag och handlade min lunch hos den duktiga, franska kocken Franck på "Francks kök" i Göteborg.
Jag köpte med mig en burk KusmiTea, Chocolat-Epices och Franck skickade med mig en liten burk av Jasminte som han importerar via en vän från Kina vars far handrullar dessa fantastiska små konstverk. (Precis som dem på bilden)
Älskar Jasminté efter en längre vistelse i asien och köper mitt på en av de bättre tebodarna där jag bor. Personligen låter jag det dra ganska länge och gillar när det får en aning beska som jag ibland rundar av med lite lite socker.
Men om man inte har druckit jasminté på ett tag bör man nog inte göra det för starkt då jag flera gånger har fått magont av det när jag inte druckit på några veckor.
This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR
archives.
Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
several weeks of hard work due to no data backup. Do you have any
methods to prevent hackers?
Skicka en kommentar