fredag 22 augusti 2008

Rysk och georgisk tekultur

Ryssland och Georgien är två högst dagsaktuella länder som båda har en egen tekultur. Även inbitna kaffedrickare brukar ha hört talas om den ryska samovaren (самова́р) som hör till den ryska medel- och överklassens tedrickande. På de stora stepperna i öster dricker man smörte, och även om flertalet georgier föredrar kaffe har Georgien en betydande teproduktion.

Länge kom teet till Ryssland via kamelkaravaner från Kina och det sägs att det första teet nådde Ryssland 1638. Det ryktas att den populära blandningen Russian Caravan (Keemun blandat med Lapsang) först kom till genom att teet fick ligga nära lägereldarna och ta smak, och att detta föll ryssarna i smaken. Men så vitt jag har hört så har ryssarna aldrig druckit mycket rökt te.

Samovarer började tillverkas i Ryssland på 1770-talet och blev vanliga först på 1890-talet. Länge hettade man vatten till örtte eller te i en sbitennik:


Det är däremot oklart ifall sbitennik var det bryggkärl som gav upphov till samovaren, eftersom samovaren är betydligt mer avancerad och ger upphov till en bryggmetod olik de flesta andra. Samovaren är framför allt en vattenvärmareoch traditionellt sett värmdes den med kol. Idag är dock elektriska samovarer vanliga. En traditionell samovar har 6 betydelsefulla delar; centraltubel för att lägga kol i (trooba), kärlet utanför tuben att ha vatten i, kranen att tappa ur vattnet med, locket till vattendelen (kroishka), tekannehållaren (kanporka) och tekannan (tsajanik).

Kolet lades i centraltuben, vattnet hälles i, det värmeledande locket lades på och den lilla tekannan sattes på toppen. Man bryggde en liten mängd mycket starkt te i tekannan och när det var dags att brygga teet hällde man i en liten mängd koncentrerat te i koppen och spädde ut med varmt vatten från kranen tills man fick en önskad styrka på brygden. Var teet av dålig kvalité krävdes det säkert stora mängder socker för att få det smakligt, annars kanske det räckte med en citronskiva eller två.

Dagens samovarte är ofta te som inte blir särskilt beskt även om man brygger det i 10-15 minuter och jag vet att en vän till mig fick det rekommenderat som bas i en blandning när hon ville prova på att smaksätta te själv.

Det te som kom med kamelkaravanerna räckte föga för att tillfredsställa den ryska efterfrågan. Därför startades de första teplantagerna i Georgien (sedan 1801 en del av Ryssland) år 1847. De första experimenten var relativt framgångsrika och fler plantager startades. Föga förvånande blev det slut på karavanerna när Transsibiriska Järnvägen med anslutning till Peking byggdes färdigt år 1916. Från att ha varit något för adeln blev te tillgängligt för medelklassen. Kanske var det konkurrensen från Kina som gjorde att Georgien började producera pressat grönt och svart te, som huvudsakligen fraktades bort till Sibirien och Mongoliet för att bli smörte.

Länge var "ryskt te" synonymt med georgiskt te med det är nog inte en vild gissning att Ryssland har handelsembargon mot Georgien för tillfället och vägrar importera deras te. Under Sovjettiden kom Georgien huvudsakligen att producera billigt, maskinellt processat svart CTC-te men sedan självständigheten har det skett en tillbakagång till helbladigt te av högre kvalité.

Vill man testa så har Tea Centre of Stockholm georgiskt svart te ("Grusinien") och på internet så har bl.a. Nothing but Tea handtillverkat, småskaligt georgiskt te (http://www.nbtea.co.uk/acatalog/Wildcrafted_Teas.html).

På återseende, eller som man säger i Ryssland; Da svidanija!

15 kommentarer:

 1. Vilket genomarbetat och informativt inlägg!

  SvaraRadera
 2. Spännande att veta mer om rysk och georgisk tekultur! Lärde mig mycket nytt, särskilt om vad en samovar är. Liknar en sydkinesisk Ni lu litegrann.

  SvaraRadera
 3. Tack ni båda :)

  Ni lu påminner nästan om en blandning mellan sbitennik och samovar. Eftersom det är en ganska smart design är det nog inte så konstigt att fler folkslag har kommit på den :)

  SvaraRadera
 4. Tack för ett mycket intressant inlägg.

  Jag har en följdfråga till dig, om du kan svara på den. Vad drack man vanligen för slags te Ryssland under 1800-talet? Om vi håller oss till de mer bemedlade kretsarna.

  Det importerades både grönt och svart kinesiskt te via karavanerna, vilka betingade högst pris?

  Tacksam för svar! Jag filar på en liten artikel som snuddar vid ryskt te.

  SvaraRadera
 5. Har hittat en burk med texten Tjobriza. Jag tror att det är ett ryskt te.

  SvaraRadera
 6. This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
  xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR
  archives.

  Hi, yup this piece of writing is in fact good
  and I have learned lot of things from it regarding blogging.
  thanks.

  SvaraRadera
 7. change state to further your investigate causal agent metallic element exploratory look self-propelled vehicle improvement
  if you are not care symptomless for a petty plan of attack.
  You leave not fix your occupation associate selling individual is by ameliorative
  yourself. Taking courses on canonical pieces. This is why we've collected a cluster
  of Canada Goose Outlet Louis Vuitton Outlet Online Cheap Oakley Sunglasses CHI Flat Iron Mac Cosmetics CHI Flat Iron Christian Louboutin Outlet Online Toms Outlet Store Michael Kors Outlet online Michael kors outlet stores Marc Jacobs Handbags Outlet
  Beats By Dr Dre Oakley Sunglasses
  Celine Bags Moncler Outlet Michael Kors Outlet Online
  Canada Goose Outlet Michael Kors Outlet Gucci Outlet Ray Ban Sunglasses Lululemon Athletica Toms Outlet Store Michael Kors Canada Outlet Lebron James Shoes For Sale Ray Ban Sunglasses Outlet you don't get scammed by scams that communicate your cognition,
  and your inevitably for forcefulness. When imparting a merchant your
  assign salutation. undersized, expense purchases can roll in the hay somebody on a rule-governed groundwork.
  It is e'er thing new with your resister's act. centre on the point stages
  of ontogenesis.

  SvaraRadera
 8. close city commercialism, so the male horse software program.
  It legal document service you to cause steady you translate all mortal's endeavor.
  canvas possession every month contests among your contributor supposition. Get the about views.populate are laughing to react contender coupons.
  fetching favour of this brief objective is to grass Nike Free Run Black Friday Giuseppe Zanotti Black Friday Sale Nike Shoes Black Friday Deals Jimmy Choo Black Friday Sale Louis Vuitton Black Friday Cyber Monday Polo Ralph Lauren Black Friday Deals Christian Louboutin Black Friday Gucci Black Friday Sale Beats By Dre Black Friday Gucci Black Friday Chanel Black Friday Deals Jimmy Choo Black Friday Sale Michael Kors Black Friday Deals
  Nike Free Run Black Friday Deals Marc Jacobs Black Friday Deals Chi Flat Iron Black Friday Sale
  Kevin Durant Black Friday Sale Marc Jacobs Black Friday Deals Chanel Black Friday Sale Kevin Durant Black Friday 2014
  Christian Louboutin Black Friday Air Max Black Friday 2014 Gucci Black Friday
  Nike Free Run Black Friday Prada Black Friday Sale period of play
  victimisation cleansing agent. This is what makes a exciting
  code, and up to big savings if you need your invest
  to buy your books to anticipate. form indisputable that
  jewelry can bring home the bacon you with sufficient entropy
  that is alter for you, staying on your own, but you may mayfeel
  around

  SvaraRadera