måndag 24 november 2008

Bokrecension - Tea: Exotic Flavours and Aromas

Det var när jag bodde i Kanada som jag för första gången stötte på den här stora, eleganta boken i en bokaffär. Den var dyr - nästan 500 kr - och jag var övertygad om att det skulle gå att köpa den billigare på nätet. Men det kostade inget att stå och bläddra i den, och jag insåg att det var en bok jag var tvungen att äga.

Tea - Exotic Flavours and Aromas av Lydia Gautier med sina ca 190 sidor är som porr för te-älskaren. Fotona, tagna av Jean-Francois Mallet är sensuella och mättade och fulla av kärlek till tebladen och teplantan.

Min upplaga, som kostar 263 kr på Bokus, är från det brittiska förlaget Stewart, Tabori & Chang, och subtiteln skiljer sig en smula från omslagsbilden här intill (där den heter "Tea - Aromas and Flavours Around the World" så heter min "Tea - Exotic Flavours and Aromas"). Jag tror dock att innehållet är detsamma. Boken skrev 2005, och min upplaga printades 2006.

Fransyskan Lydia Gautier var sommelier och vinexpert innan hon började intressera sig för te, och började jobba med bl.a. Palais des Thés. Det gör att hon närmar sig te från vinprovarens och sommelierens perspektiv, och det tycker jag är ett av de stora utbytena med den här boken.

De fem kapitlena är organiserade enligt följande:

1. A history of Tea
En intressant redogörelse över teets smakutveckling och konsistensutveckling, snarare än en upprepning av de kinesiska sagor och myter som brukar vara vanligt i den här sortens kapitel (även om hon inte helt utelämnar dem).
2. Alchemy of Tea
Betydelsen av terroir, höjd, vilka blad som plockas. Teets kemiska komposition. Aktiva ämnen och hur tillverkningsprocesserna för de olika genrerna ändrar kemin för att balansera sötma och bitterhet hos teet. Något om teets hälsoeffekter.
3. Tea Tasting
Hur man brygger en bra kopp te, olika länders teceremonier, samt teprovning ur en professionell teprovares synvinkel. Hur man analyserar färg, doft och smak, samt betygsätter det obryggda och bryggda lövets utseende. Exempelanalyser av 32 berömda teer. Detta fylliga kapitel är en av de stora behållningarna med boken.
4. The Subtle Affinities of Tea
Njutningsdrycker i allmänhet; kopplingen till kaffe och choklad. Att välja te att servera till mat. Recept med te som ingrediens. Smaksättning av te.
5. Adress Book
Guide till tehus och tebutiker runtom i världen. En trevligt kapitel som tyvärr lär bli inaktuellt snabbt.

Jag skäms inte för att påstå att Lydia Gautiers bok är ett måste i varje tesnobbs hylla. Det är den bästa påbyggnadsboken om te som jag har läst, och rent visuellt är den en njutning.

3 kommentarer:

Tekoppen sa...

Oj, det låter verkligen som ett måste, ja som en väldigt smaskig bok! Stort tack för tips! Hade aldrig hört talas om.

Kalle sa...

Den verkar trevlig! Jag såg på amazon.fr att samma författare och fotograf hade kommit med ett gäng andra teböcker också.
Men jag blev faktiskt ännu mer intresserad av "Le guide de dégustation de l'amateur de thé" av några andra nissar från "Palais des Thés".

Tekoppen sa...

Efter att ha bläddrat finns bara en sak att säga: v-i-l-l h-a! Bra tips till alla te-entusiasters julönskelista.