lördag 20 juni 2009

Terecension - Chuan Hong

Ibland är man sugen på en viss kategori av te, och i maj-juni har jag haft en svart te-period. Med en students begränsade budget blir det lätt "säkra kort" på de billigare tebutikerna under sommaren (Genmaicha, Green Darjeeling, Yunnan FOP ect) men jag kände att något nytt, svart te ville jag pröva.

Jag hade vägarna förbi Gamla Stan och valet föll på Chaikhanas Chuan Hong; ett svart te från Szechwan-provinsen i Kina för 135 kr/hg. Jag sökte efter ett te med kakaotoner. Jag kan inte påstå att de är så tydliga i Chuan Hong, men det är ett te vars toner inte är helt lätta att bena ut.

De torkade, hela, bruna tebladen har sällskap av gyllene knoppar. Det bryggda teet (jag gillade en temperatur på 90-95 grader) har en rund men kraftig kropp, utan bitterhet. Det finns en lätt rökighet, och en muskig, sötaktig ton som påminner mig om färska dadlar.
Det är inte lika distinkt som Golden Monkey, högkvalitativt Keemun, Darjeeling eller Golden Yunnan - den generella profilen är ganska mycket "svart te" - men det är ett gott och trevligt svart te. Kanske att priset kunde ha varit några tior lägre, men det är en trevlig omväxling mot andra kinesiska, svarta teer.

När vi ändå är inne på svarta teer så upptäckte jag häromdagen hemma hos en vän att en blandning av 1/3 Assam Golden (Bönor och Blad) och 2/3 Golden Nepal (t.ex. Upton Tea Imports) gav ett trevligt te att ha till engelskt high tea, om man blandade i en skvätt mjölk.

Inga kommentarer: