tisdag 17 juli 2007

Hittat på stan - Grace Tea House

Spatserandes på Drottninggatan gick jag och försökte fördriva ett par minuter innan jag skulle träffa en vän, då jag upptäckte en skylt med ett kinsesiskt tecken bakom Kulturhuset och tycker mig med kisande läsa ordet "tea" ovanpå den. Jag går närmare och skådar namnet "Grace Tea House", och får känslan av att vara i en helt annan stad som jag inte alls känner. Hur ofta är det en spontant hittar ett tehus mitt i city som en inte ens har hört talas om?

Jag går naturligtvis in. Det är stökigt i lokalen då de nyss verkar ha fått en leverans, och halvuppackade lådor ligger överallt. Men det bekommer mig inte särkilt mycket. Jag skådar Yixing-kannor, gaiwan och söta små oolong-koppar. Och en tebricka, som jag har ångrat bittert att jag inte köpte när jag var i Peking.

Lokalen består av en mysigt inredd restaurangdel och en något kaotisk och svåröverblickbar butiksdel. Efter att ha tittat omkring ett tag är jag fortfarande inte riktigt säker på hur mycket te de egentligen säljer, och vad som är te till försäljning. En sak som jag omedelbart blir positiv av är att de har små provsmakningsförpackningar av en del av sina teer. Provsmakningsförpackningarna är fortfarande dyra (18-20 kr), men jag är alltid för att te går att köpa i olika volymer.

En sak som verkar unikt i Stockholm med Grace Tea House är att de enligt sin information bara säljer ekologiska teer (de använder sig av den engelska termen organic). Det är en god sak, eftersom många som vet mer om hur te produceras och om de vilkor som arbetarna lever under väljer att bara köpa ekologiskt te. Grace Tea House har ett ganska smalt sortiment av te till försäljning. De har 6-7 sorter, plus några olika kvalitéer av vissa av sorterna, men de sorterna de har spänner över vitt te, grönt te, oolongte och svart te.

Grace Tea House använder väldigt mycket hälsoargument i sin reklam, och jag är ambivalent till det. Visst visar forskningen att te innehåller mycket antioxidanter. Men för mig handlar te om smakupplevelser. Jag dricker te för att det är gott och njutningsfullt, och det är också så jag vill förmedla te till andra. Kan det vara gott och nyttigt är det ännu bättre, men jag ser hellre att mitt te är gott än att det är nyttigt.

Den kinesiska folkmedicinen är gigantisk och guldkorn av visdom är blandat med stora doser vidskepelse. Oolongte saluförs på många internetsidor som ett mirakelmedel mot övervikt och fett i maten. I Kina dricks pu-er av unga kvinnor för att det påstås ha samma effekt. Jag kan inte dementera det eftersom jag inte har läst några forskningsrapporter om saken, men jag tvivlar på det. Köper du oolongte på en hälsosida är sannolikheten stor att det enda du får är ett ganska tråkigt oolongte, inte någon viktnedgång. Det innebär inte att jag tror att Grace Tea House har dålig kvalité på sitt te - har man så få sorter borde de vara högkvalitativa - men jag manar till viss tillförsikt när det gäller att köpa "hälsote" via internet.

Jag får återkomma till Grace Tea House och äta lunch eller inta en kinesisk teceremoni, och göra en ordentlig recension. Priserna för en teceremoni eller för att hyra teras ceremonirum var faktiskt ganska rimliga.

Var: Beridaregatan 1, centrala Stockholm
På nätet: http://www.exclusivetea.se/

4 kommentarer:

Magdalena sa...

Wow! Dit måste man ju. Vilka söta gaiwan de hade på hemsidan.

Anonym sa...

Tebricka? Titta på Houseoftea som du länkar till.

Kära P sa...

Deras vita jasminete är gudomligt!

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords
for RAR/WinRAR archives of versions 2.xx and 3.xx. http://www.
passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords
to RAR and WinRAR archives.

I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to show that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much surely will make certain to do not disregard this website and give it a glance on a relentless basis.