tisdag 17 juni 2008

Prylrecension - Royal AquaGrad

Jag efterlyste för en tid sedan den digitala vattenkokaren med ställbar temperatur som den ultimata utvecklingen inom te-teknologin. Nu är den här. Min version heter Royal AquaGrad men avdelningen som tillverkar vattenkokare (och dammsugare) hos det tyska företaget Royal har numera bytt namn till det mindre charmiga DirtDevil.

Både Royal AquaGrad och DirtDevils vattenkokare går att köpa via nätet, men själv sprang jag på dem på In the Mood for Tea. Eftersom min svenska vattenkokare hade gått sönder och jag inte hade skaffat en adaptor till min kanadensiska kände jag att det gick att motivera inköpet av denna högteknologiska pryl.
Royal AquaGrad har en minimivolym på 0.5 L och en maxvolym på 2L. Den har inte bara digital ställbar temperatur från 30 grader till 100 grader Celcius i steg om 5 grader (30, 35, 40, 45 ect); den har också en varmhållningsfunktion som håller vattnet varmt på den inställda temperaturen.

Vissa skulle kanske vilja ha en maskin som faktiskt även brygger teet åt en (som TriniTEA från Adagio) men tvivlar jag starkt på att en maskin skulle klara av alla de hänsyn som måste tas för att få ut bästa möjliga bryggning av allt från Yunnan Gold till ett Long Jing till ett Dancong till fina vita Silver Needles. Detta är en kunskap som en människa kanske kan få efter decenniers träning, och jag kan inte ens drömma om att nå det målet om jag inte övar mig. Jag har faktiskt svårt att förstå hur kaffedrickare kan överlämna ansvaret för bryggningen till en maskin. Hur mycket kunnande försvann när folk slutade koka kaffe på spisen?

Royal AquaGrad då? Den är förvånansvärt snabb, särskilt när man bara brygger upp till 75 grader. Varmhållningsfunktionen fungerar utmärkt och vattnet blir inte platt efter andra uppvärmningen (på det sättet som det kan bli om man värmer det i mikrovågsugn). Värmeelementet kommer inte i kontakt med vattnet, vilket är positivt.

DirtDevil har en variant i metall men min AquaGrad är i plast. Jag antar att de använder bästa gradens värmetålig plast, men jag väntar mig något sämre hållbarhet än för en metallkokare. Den är ganska klumpig och tar en viss plats, så det blir snarare en showpiece än något man gömmer. Royal AquaGrad har också en liten miss i konstruktionen som gör att en metallbit som förser själva tillbringaren med el kan tappa kontakt med bottenplattan, men den är inte svårt att böja tillbaka rätt igen.

Jag är mycket förtjust i min AquaGrad. Den är otroligt praktisk och fördelarna uppväger lätt nackdelarna. In the Mood for Tea säljer dem för 600-780 kr. Det är inte helt billigt, men ska man som te-entusiast ändå köpa en ny vattenkokare så finns det få bättre alternativ.

17 kommentarer:

David sa...

Låter riktigt bra faktiskt. Blir enkelt att pröva olika temperaturer på olika téer.
Pank som en rånad bank lär jag inte köpa den på länge, men jag ska ha den i åtanke!

Kalle sa...

Intressant, eftersom min tekokare brakade ihop för ett par dar sen - det var faktiskt en kinesisk tekokare som också hade inställningsbar temperatur, av märket "Kamjove".
Den använde sig tydligen av tysk teknik, så de kanske hade fått hjälp av Dirtdevil?

Jag var dock inte speciellt nöjd med den tekokaren -
Visserligen såg den ganska fin ut, men
* man behövde trycka på två knappar varje gång man startade den om man behövde en viss temperatur.
* den mätte inte vattentemperatur speciellt exakt - det brukade bli plus minus 5-10 grader om man startade från kallt vatten, men en andra upvärmning blev lätt kunde värma till 40° istället för 90°.
* den var väldigt plastig och knappast S-märkt, så jag blev inte direkt förvånad när den efter någon månad lyckades smälta sin egen elektronik, trots den inbyggda högljudda fläkten.

Har du provat att kontrollera vattentemperaturen med termometer?

TeBloggaren sa...

Jag gjorde nyss ett termometertest. Jag satte vattenkokaren på 80 grader. Min digitala termometer visade sedan 78 grader vid mätningen, då en del ånga hade hunnit fly ut när jag öppnade locket.

Vid andra uppvärmningen (startade automatiskt efter ca 5 min) visade den 79 grader.

Jag hade inte ens tänkt på möjligheten med en fläkt. Jag har inte sett någon. AquaGrad är inte särskilt högljudd ens när den kokar.

Att smälta sin egen elektronik låter ganske illa, så låt oss hoppas att DirtDevil har bättrat på sig om de gav hjälp till Kamjove ;)

Mvh,
TeBloggaren

Kalle sa...

Tack för uppmätningen!

Den låter ju riktigt bra!

Antonio Dahlin sa...

Blir onekligen mer sugen på att köpa denna vattenkokare. Har varit inne på att köpa gong-fu vattenkokare som värms med alcoholbrännare eller dylikt, men en elektrisk vattenkokare är ju väldigt smidig och lättstartad. Kul att temperaturfunktionen fungerar så bra. Hur tycker du att vattnet påverkas? Vissa vattenkokare lämnar en smak av plast; är det något som man slipper med denna lite dyrare modell?

TeBloggaren sa...

Jag har inte märkt av någon plastighetssmak, men vill man vara på den säkra sidan så ska man nog köpa metallvarianten. Det var jag för snål för ;)

Alcoholuppvärmning... där skulle jag nog bli orolig för att teet tog smak av ångorna.

Antonio Dahlin sa...

Väldigt många använder sig av alkoholbrännare, så det borde inte ge smak eller så. Själv provade jag med en gammal tekanna och ett foduekök med t-röd. Det funkade bra, men det luktade inte speciellt gott och var störande på så sätt. Men antingen var det en dålig brännare, eller så funkar t-röd dåligt till det. Men typ en sån här vore inte fel: länk

Finns ju egentligen ingen anledning att inte använda elektriska kokare, men ibland har man inte alltid tillgång till el och så.

Tekoppen sa...

Oooh! Vill ha! Min vattenkokare visar temperaturen men inte särskilt exakt och jag måste själv avbryta. Denna modell låter så mycket bättre.

Anonym sa...

vart kan man beställa den på nätet?

Anonym sa...

*Måste kännas härligt att dricka té med ftalater och andra plastmjukgörare, bisfenoler etc. Grattis! Du är en riktig tekonnässör!
Varför snackar alla om kvalitét när det gäller té men är så himla okritiska till miljökontamination?

TeBloggaren sa...

Anonym (den 28:e): Det är utmärkt att det finns någon som vill engagera sig i dålig matlagningsplast. Om du vill sprida ditt budskap till andra kan jag dock rekommendera en vänligare och mer rådgivande attityd.

Själv kan jag inte göra något annat än att konstatera att det kan finnas miljögifter i allt jag äter, från dioxin i makrillen på min frukostsmörgås till antibiotika i mina köttbullar, och naturligtvis bekämpningsmedel och annat i mitt te om det inte är ekologiskt. Men jag dricker te för att det är gott, inte för att det har hälsosamma element (vilket det har) och trots att det kan ha ohälsosamma element (vilket det säkert också har).

Dessutom är min tillit till modern, västtillverkad matlagningsplast så pass stor att jag kommer använda dylika ting tills någon övertygar mig om att de specifika tingen är farliga.

Mvh,
TeBloggaren

TeBloggaren sa...

Anonym (den 26:e): Kan du franska eller tyska?

Can Gencer sa...

tebloggen: ja, jag kan lite lite Tyska. Annars jag har en kompis som kommer ifrån Tyskland. finns det nån webshop som skickar till Sverige?

Can Gencer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Can Gencer sa...


den här
ser ut interessant också.. 500kr med frakt.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for
RAR/WinRAR archives of versions 2.xx and 3.
xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for
recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.

Hey there! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.

Does operating a well-established website like yours require a massive amount work?
I'm brand new to blogging but I do write in my journal everyday. I'd like to start a
blog so I will be able to share my experience and thoughts online.
Please let me know if you have any kind of ideas or tips for
brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

Anonym sa...

I just could not go away your website before suggesting that I
actually loved the usual information a person supply in your guests?
Is gonna be again frequently to inspect new posts

my site - deer antlers velvet