måndag 25 augusti 2008

Terecension - Traditional "Yin Hwa" Pomelo Flower

Detta blir den första recensionen av min tebeställning från Hou De. Som återkommande läsare redan vet har jag under en tid letat efter goda smaksatta gröna teer. Jag hade mina ögon på Yin Hwa redan förra året och nu när de fått in en ny omgång bestämde jag mig för att göra en beställning.

Pomelo är en mycket uppskattad citrusfrukt i Kina och övriga Sydostasien. Den är stor, gul och har en milt syrlig smak.

Yin Hwa (ca 65 kr/56 g) är ett orullat helbladste som tillverkas in Fujianprovinsen i Kina. På samma sätt som jasminete av god kvalitet smaksätts med jasminblommor som får ligga med teet så smaksätts detta gröna te med pomeloblommor. Och precis som med jasminte av toppkvalitet har man sedan plockat bort blommorna. Resultatet är ett te som påminner mycket om jasminte men som har sina egna distinkta egenskaper.

Jag bryggde det i en gaiwan i 75-gradigt vatten. Min första tanke var att det förmodligen var samma baste - eller ett mycket likt baste - som till mina jasminpärlor från Upton Tea Imports. Smaken var nämligen mycket lik. Mild och lätt söt, som dagg. Lätt blommig. Men Yin Hwa hade också ett robust bett om man bryggde det lite längre; den blev inte besk men en distinkt ton av tobak introducerades i teet. Lite vuxnare än jasminpärlor.

Jag kan inte påstå att jag kände av så mycket citrustoner i teet men det kanske handlar om vilken temperatur man brygger det vid. Det känns värt att exerimentera med med. Men vid 75 grader fick jag ut 6 i stort sett likadana bryggningar av Yin Hwa och uppskattade dem allihop.

Yin Hwa ger mig bilden av att vara ett utmärkt måltidste då det inte är fullt lika parfymigt som jasminte kan vara och jag kan inte konstatera något annat än att det är ett utmärkt smaksatt grönt te.

3 kommentarer:

Tekoppen sa...

Mm, låter som något att prova! Synd att jag är citrusfruktallergiker, men jag kanske inte kan hålla mig ändå... På senaste tiden har jag blivit mer intresserad av högkvalitativt, smaksatt te.

TeBloggaren sa...

Vet du exakt vad i citrusfrukter det är som du inte tål? Frågan blir om det ämnet även förekommer i blomman.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost
passwords to RAR and WinRAR archives.

I got this site from my buddy who told me concerning
this website and at the moment this time I am visiting this web site and reading very informative content here.