tisdag 13 januari 2009

Årets te 2008

Två veckor in i det nya året börjar det bli dags att sammanfatta det förra med TeBloggens traditionella utmärkelse "Årets te".

Svart te

1. Panyang GongFu (Dragon Tea House)
2. Tai Tung Premium "Hao Xian" (HouDe)
3. Golden Monkey (SpecialTeas)

Grönt te

1. Clouds and Mist Organic (SpecialTeas)
2. Meng Ding Gan Lu (Dragon Tea House)
3. Guricha (Den's Tea)

Oolong

1. Feng Huang DanCong Song Zhong (In the Mood for Tea)
2. Ali Shan 1991 (Camellia Sinensis, Montreal)
3. Feng Huang DanCong Mi Lan (In the Mood for Tea)

Smaksatt te

Jag har druckit mycket få smaksatta teer det senaste året, så det blir en ganska mager kategori.

1. Sencha Orange (Den's Tea, grönt)
2. Yin Hwa Pomelo Flower (HouDe, grönt)
3. Genmaicha Satsuki (Den's Tea, grönt)

Årets person

Carl Schlyter (mp), EU-parlamentariker, för hans engagemang för Sveriges (och Bryssels) tedrickare. Och för att han tar sig tid att svara på frågor från vanliga människor.

Årets pryl

Den digitala vattenkokaren (t.ex. DirtDevils AquaGrad). När man väl har en förstår man inte hur man klarade sig utan.

Bubblare: Gör-det-själv-tepåsar. Dvs. de tyska, rymliga tepåsarna som man stoppar själv. Perfekt att ge bort till tenoviser eller att ta med sig på resan.

Årets café

Jag känner fortfarande en stor uppgivenhet inför te-standarden på Stockholms caféer, men mitt nya favoritstället för långvarigt tedrickande är café Magnolia på Sigtunagatan (T-S:t Eriksplan), som har ett bra utbud, självbryggning i tekannor och ett lågt pris.

Årets företeelse

En svår en, men det skulle väl vara te-choklad. Att fler praliner och chokladkakor tycks smaksättas med te, med Earl Grey och matcha som de mest populära smaksättningarna. Och te smaksatt med choklad (med varierande framgång) ökar också i popularitet. Journal de Chocolat har reportage om te. Jo, det blir min nominering, men om ni läsare har förslag på Årets företeelse så kom gärna med dem.

Bubblare: 5-stjärniga restuaranger som satsar på te-menyer (Oaxen, Pontus!).

Årets saknad

Ett ungdomligt tehus i Stockholm med hög kvalité, gott kunnande och vettiga priser (säg max 40 kr/kopp). Och gärna en öppen spis.

Årets besvikelse

Att man, år 2008, fortfarande löper större risk att få sitt gröna te skållat i 100-gradigt vatten på ett café än att få det bryggt på ett korrekt sätt.

8 kommentarer:

Tekoppen sa...

Så trevligt att även TeBloggen kom med ett teslut idag :) Så många bra kategorier, och vilket överdådigt teår du verkar ha haft!

Svenske Floyd sa...

Trevligt, som sagt. Aquagrad är jättebra kan även jag intyga. Magnolia ligger dock på Gästrikegatan.

Organic Sencha sa...

Hej!

Fin sida, extra roligt att se att din favorit tebutik är Sencha eftersom det är jag som äger den.

Bra att vete om är att vi nyligen flyttat till Nybrogatan 42 (ca 300 meter från Sibyllegatan.)

Jag noterar att du har länkar till många andra tesidor, men har inte kunnat hitta någon till oss och tycker naturligtvis att det är synd.

kontakta gärna mig på info@sencha.se så kan vi prata mer.

Lycka till med bloggen och välkommen in på en kopp!

TeBloggaren sa...

Tekoppen: Mitt teår var fullt tillfredsställande :)

Svenske Floyd: Tack för rättelsen.

Organic Sencha: "Hej, tedrickare!" är en kolumn (tyvärr inte uppdaterad på ett tag) där jag ställer frågor till andra tedrickare. Ann-Sofie är en mycket trevlig kvinna, men hon är alltså inte jag. Icke desto mindre så är er tebutik uppenbarligen uppskattad :)

Organic Sencha sa...

Hej!

Se där, då förstår jag hur det hänger ihop, men du är lika varmt välkommen in på en kopp eller kolla in vår sida på www.sencha.se

Själv gillar jag hällsoaspekten av ekologiska produkter, men jag är helt enig med dig om att det är smaken som viktigast, det är därför jag tex handplockat varje produkt när jag rest i Japan, det är min känsla att konstgödsel och bekämpningsmedel känns i teet.

Jag har själv handlat av många av de sidorna som du köper av tex o-cha.com innan jag själv öppnade Sencha, så jag hoppas att du ska vilja prova våra japanska teer vid tillfälle och se vilken fantastisk kvalitet vi har.

Ha det så bra!

Per Brekell sa...

Jag vill börja med att tacka för en mycket innehållsrik blogg. Trots att jag sökte på bloggar om te då jag själv startade upp en i oktober förra året hittade jag inte din. Jag kan bara dra slutsatsen att det var något gravt fel på sökmotorn för du har verkligen en imponerande bredd. Hursomhelst är det en lycka att hitta människor med samma intresse för te. Och det tycks mig som om vi bara blir fler och fler:)

Jag tog mig förresten friheten att länka till din sida från min och skrev även ett inlägg om lästips till de som följer min (se http://perbrekell.blogspot.com/2009/01/lstips-p-andra-tebloggar.html ).

Ska inte bli för långrandig i kommentarfältet utan min egen blogg med presentation på får tala lite för sig själv.

Återigen, tusen tack för en bra blogg. Jag ser fram emot att ta del av dina teerfarenheter framöver.

Väl mött teälskare!

Anonym sa...

Seh ich auch so

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The
free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.Hi there, I enjoy reading all of your post. I wanted to write a little comment to support you.