söndag 22 februari 2009

ItmfT Shui Xian

Shui Xian, eller Shui Hsien som det ibland skrivs som, är ett av de mest kända Wuyi-oolongerna. Det finns många kopior av Shui Xian, som odlas på andra platser i Kinas Fujian-provins, men de bästa kvalitéerna kommer från själva Wuyi-bergen.

Det är ett mörkt oolong; dvs. väl oxiderat. Likt andra Wuyi-oolonger rullas det inte (till skillnad från t.ex. Ti Guan Yin), utan kommer i form av långa, lätt vridna blad. Efter oxideringen så rostas det, och Shui Xian är ett de Wuyi-oolonger som brukar rostas mest.

Shui Xian brukar oftast tillhöra den billigare kategorin av Wuyi-oolonger. Det är kanske inte så komplext, men snällt och distinkt, och därför brukar jag ofta rekommendera det till folk som vill prova ett mörkt oolong.

In the Mood for Teas Shui Xian motsvarar ungefär mina förväntningar. Det är ett förlåtande te som är svårt att få beskt, men det gör också att man lätt brygger bort komplexiteten som trots allt går att finna i det här teet. Jag har bryggt det med 95-gradigt vatten i en liten Yixing-kanna (på bild nedan), som jag har förvärmt och fortsätter värma under bryggniningen. Ca 1 cm torkade blad i botten, och 45-60 s för första bryggningen.


Som brukligt med denna typ av teer så domineras första bryggningen av de rostade tonerna. Andra bryggningen anar man en mycket lätt blommighet som blandas med rostigheten och den varma, lätt söta kroppen. Kanske någon ton av carob. Det här är inte ett fruktigt te på något sätt, vilket gör att sötman är lite svårbeskrivbar. Tredje bryggningen upprepar mycket av andra bryggningens karakteristiska, men de rostade tonerna har avtagit ännu lite till. Det går att få ut en fjärde bryggning, men då får man brygga bladen i ett par minuter.

Eftersmaken av teet är lite rostad med inslag av karamelliserat socker, men den är inte särskilt lång. Det är synd, men inte direkt förvånande. Shui Xian är trots allt oftast ett budget-te.

Jag har för mig att det kostade 116 kr/hg, och det får väl sägas vara prisvärt. Tie Luo Han är bätte, liksom Da Hong Pao, men Shui Xian är ett bra vardagste och ett bra nybörjaroolong.

3 kommentarer:

Tekoppen sa...

Bra recension! Jag har Stockholm Tea Centre's Shui Hsien hemma och gillade det mycket mer när jag följde dina beredningsanvisningar.

TeBloggaren sa...

Tack :) Vad kul att du kunde få ut mer av ditt te.

*muttrar* Det höga dollarpriset känner sannerligen käppar i hjulet för mina te-inköpsplaner. Det svider mycket mer i plånboken nu än för ett år sedan.

Tekoppen sa...

Ja, det är sorgligt, i sanning. Är det några särskilda inköpsplaner som blivit hjulkäppade? Du får väl börja frekventera Kahls istället ;)

(Jag köpte faktiskt två teer från Kahls förra veckan. Det sved förstås inte alls i plånboken, men gav inte heller upphov till några särdeles lyckokänslor vid avsmakning... även om teerna var helt okej för smaksattlågbudgetvardagste.)