fredag 6 februari 2009

Terecension - ItMfT Yunnan Gold 2009:1

Huga, vilken hemsk titel. Men ibland blir det knepigt när man ska recensera ett te med ett generiskt namn (Yunnan Gold) som man tidigare har köpt på samma butik (In the Mood for Tea) men som inte är samma te som det som tidigare fanns, och möjligen inte samma som kommer finnas hela året (därav 2009:1). In the Mood for Tea har alltså fått in ett nytt Yunnan Gold, som de menade var ett av de bästa de hade hittat de senaste åren. Jag hade ändå tänkt köpa svart te och mitt tidigare YG var slut, så jag behövde inte tveka länge.

Det är ingen hemlighet att Yunnan Gold är ett av mina absoluta favoritteer. Särskilt i genren svart te. Jag har provat många olika varianter, och ofta blivit besviken. Men i det här fallet så kan jag bara hålla med om att ja, det här är ett betydligt bättre YG än In the Mood for Teas tidigare. Det här är faktiskt ett Yunnan Gold som faller mig helt i smaken; mjukt och välkomnande, mustigt och jordigt, ett drag av sötma och helt utan syrlighet och beska. En smula strävt, en lätt metallisk ton, och med en lång, robust eftersmak. Tål två bryggningar utan problem; den andra bryggningen blir lite sötare än den första.

Det här är ett Yunnan Gold som tävlar om förstaplatsen som det bästa YG jag har druckit. Uptons Yunnan Golden Temple, min tidigare #1, var något pepprigare, men kanske inte riktigt lika mjukt. Jag kan inte avgöra vilket av dem som är bäst, men Yunnan Golden Temple går ändå inte att få tag på längre, så det kanske inte är så viktigt. Däremot jag definitivt tänker smita iväg till In the Mood for Tea och bunkra upp med mer av deras. Yunnan Gold åldras med värdighet (vissa säger att det är som bäst 1 år efter skörd), och att kunna köpa ett riktigt bra sådant är man inte bortskämd med.

9 kommentarer:

Tekoppen sa...

Köp bara inte allt de har, är du snäll! Jag vill också smita förbi nån dag och sno åt mig ett hekto eller så.

TeBloggaren sa...

Jag har inte råd med allt de har, så du behöver inte vara orolig, Tekoppen ;) Men ett hekto eller två till tänker jag köpa iaf.

Tekoppen sa...

Jo, jag förstod nog det ;) Du får köpa en skraplott! Själv ska jag nog prova ett sms-lån, det är en väldigt bra metod har jag hört ;)

Per Brekell sa...

Sms-lån låter som en föträfflig idé! Så kan man ta sig upp till Stockholm och knycka åt sig ett hekto av detta te som förefaller vara tämligen intressant. Brist på riktigt fina Yunnan Gold nere i Skåne tvärr:(

Jennie sa...

Hej! jag undrar om jag får länka till din teblogg och om jag då får använda din presentationsbild i min länk?

Anonym sa...

Hej!
Är inte så hemskt insatt i te världen (ännu) Men blev tipsad att kolla in www.teonline.se som tydligen ska vara en nyöppnad onlinebutik med te.
Funderar på att beställa något från deras nyheter då dom tydligen har detta i lager för snabb leverans.
Men vad tror ni som evrkar vara erfarna te drickare om denna sida och priser m.m?

k sa...

Hej anonym.
Deras te verkar inte vara så intressant att det är värt att beställa över internet istället för att gå till sin lokala tebod.

Anonym sa...

Okey K.
Har du isåfall något tips om var jag kan hitta liknande sorter i Varbergs trakten?
Tänker främst på e.x Studio 54, och Guava men även katkuts teet jag såg på hemsidan,

TeBloggaren sa...

Jennie: Visst, inga problem!

Anonym: Teonline verkar ha ett utbud ungefär som en vanlig tebutik. Priserna är det inget fel på, så om du bara är ute efter något relativt billigt, smaksatt te av måttlig kvalité så kan det säkert funka, men jag tror att det finns många bättre sidor (även svenska) att handla på.

Chaikhana har ju numera en webshop; http://chaikhana.jetshop.se/

De är dyrare, men har också en kvalitet som jag litar på.