söndag 3 maj 2009

Terecension - Iri-Bancha från Ippodo

Iri-Bancha är en lokal specialitet från Kyoto och kallas ibland även för Kyo-Bancha. Det görs av grova blad, stammar och kvistar från tebusken som blir över från den vanliga te-skörden. Dessa soltorkas sedan och rostas snabbt på hög värme.

Houjicha är också ett rostat japanskt te, men min tro är att houjichan rostas längre och mer försiktigt, för Iri-Bancha påminner inte alls om houjicha. En skillnad är att det till stor del består av hela blad, och att det är oerhört storbladigt. 200g Iri-Bancha upptar ungefär lika mycket volym som 500 g av ett vanligt, småbladigt te. En annan skillnad är doften. Iri-Banchan från Ippodo har en ärligt talat mycket otrevlig doft av tobaksrök. När paketet från Japan anlände så tänkte jag "fy sjutton vad mycket deras lagerpersonal måste röka". Jag var tvungen att stoppa teet i en glasburk för att doften inte skulle spridas i hela köket. Det inbjöd inte direkt till en testund, så det tog ett tag innan jag vågade mig på att prova.

Ippodo rekommenderar 100-gradigt vatten till all sin Bancha. Efter att detta inte gett önskat resultat på deras Wakayanagi-Bancha så beslöt jag mig för att prova 80 grader istället. Jag gav bladen en sköljning i det heta vattnet innan första bryggningen, i hopp om att få bort lite av doften. Sedan bryggde jag det i ca 1½ minut i en 3 dl glas-tekanna.

Smaken påminner inte alls om houjicha. Iri-Bancha smakar grillat. Kolgrillat. Det är rättframt och inte särskilt komplext; du har en mild och lätt botten av Bancha underst, med en tydlig sötma och bara vaga vegetabiliska toner, och ovanpå det en tjock målning av kolgrill.

Teet smakar betydligt bättre än vad det doftar. Jag skulle till och med påstå att det är gott. Men dagar då ens mage är ovän med en borde man nog inte dricka Iri-Bancha. Det är ett krävande te att dricka, när ens doft- och smaksinne får så olika intryck. Jag vill sällan göra mer än en bryggning av det, även om det inte är något problem att få en andra bryggning, som blir något mildare.

Iri-Bancha är ett billigt te - vi pratar om ca 25 kr för 200 g. Men den högra fraktkostnaden gör att det inte är värt att enbart beställa så här billiga teer från Japan.

7 kommentarer:

AmjeW sa...

Trevlig sida om dessa underbara tesorter!
Älskar te, gärna i stora koppar sittandes på kökssoffan och blogga!
Mer tesorter till folket!
Vänliga Hälsningar
AmjeW

Tekoppen sa...

En bra recension som säger allt som finns att säga om detta te ^^

TeBloggaren sa...

AmjeW: Kul att du gillar Tebloggen! Må dina testunder bli många och njutningsfulla :)

Tekoppen: Ja, jag har inte hunnit utsätta så många andra för det än. Det vore intressant att höra vad en rökare tycker ;)

Tekoppen sa...

Jag har utsatt en rökare för detta te och hen gillade det. Försökte få en f.d. rökare att dricka det, men då möttes jag av totalvägran. Tydligen blev redan doften väldigt traumatisk för henom.

Emmasama sa...

Tack för en bra och intressant blogg!

I Augusti ska jag åka till Japan. Bl.a Kyoto. Även om detta te låter lite läskigt kan det vara kul att prova om jag hittar det där.
Jag älskar japanskt te och ska köpa massor med mig hem.
Just nu är jag inte så insatt i alla sorter men jag ska göra en djupdykning innan jag åker. Nu dricker jag mest sencha.
Du kanske har nåt speciellt te att rekommendera? ^^

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog

Anonym sa...

Netter Beitrag