onsdag 29 april 2009

Terecension - ItMfT Ti Guan Yin "Wang"

Jag vill alltid ha ett ljust/grönt oolong hemma. Mitt lager av medelmåttigt taiwanesiskt NanTou-oolong från HouDe tog slut för någon vecka sedan, och då bestämde jag mig för att det var dags för Ti Guan Yin igen. För er som inte är så bekanta med Ti Guan Yin, läs gärna TeBloggens recension från 16:e juni 2008.

In the Mood for Teas variant "Wang" doftar färskt och härligt blommigt. Som de flesta TGY är det svårt att misslyckas med; 90-95-gradigt vatten och mängd och bryggningstid beroende på hur noggrann man vill vara. Ibland brygger jag det med Gong Fu-metoden i en liten Yixing-kanna, ibland slarvigt i en lite större glaskanna.

Jämfört med taiwanesiska oolonger så är det kinesiska Ti Guan Yin mindre vegetabiliskt och mer mineraligt. Dominerande toner är blommor som lilja och syrén, och fruktighet som drar tankarna åt välmogna gröna vindruver eller päron. Det har en inneboende sötma och blommigheten dröjer sig kvar länge i gommen. Jag har fått ut 6-7 bra bryggningar.

Ti Guan Yin "Wang" har allt som jag begär av ett TGY, och är även tacksamt att bjuda gäster på. Det rekommenderas.

3 kommentarer:

shomen sa...

Kul att läsa din variant på detta goda te! Jag blir sugen på en kopp men det är försent idag :)

Johan F - autistisk internetsuperstjärna sa...

Det blir vanligare och vanligare med såna här gröna tie guan yin, de mörka tycker jag är godare de har sån mjuk rund smak. En del av de gröna tie guan yin tycker jag är nästan lite peppriga alltså de bränner lite på tungan. Men då har jag vad jag vet heller inte smakat på något sådant högklassigt "wang" (王 = betyder kung). Är så rädd att chansa på att köpa såna dyra teer, av rädsla att jag ska bli besviken eller inte ens märka någon skillnad, eller att det rent av skulle vara falskvara.

TeBloggaren sa...

Shomen: Jag förstår din smärta ;) Jag var också jättesugen på en kopp te när jag kom hem runt midnatt igår, men jag är för koffeinkänslig för att det skulle vara möjligt :/

Johan F: Visst kan riktigt ljusa oolong vara lite "brännande"! Det har jag också upplevt. När det gäller In the Mood for Tea så tror jag inte att man behöver vara rädd för falskvara, men vänta tills du känner dig redo. Personligen tycker jag att ljusa oolonger inte är den te-kategori där jag upplever störst kvalitetsskillnader - jag har alltid gillat Tung Ting, t.ex., som sällan är särskilt högkvalitativt - så jag tror egentligen att du har mer att vinna på att testa högkvalitativa svarta och gröna teer. Eller varför inte DanCong :)