fredag 28 januari 2011

Premium Black Osmanthus

Jag är svag för de klassiska kinesiska blommande smaksättningarna; jasmin, rosenblad, osmanthus, och de mindre vanliga som pomeloblommor och apelsinblommor. Jag gillar att det inte är essenser som används (åtminstone inte för de bra kvalitéerna) utan att teet faktiskt får ligga och ta smak av blommorna.

Blommorna används traditionellt till olika grundteer; jasmin till vitt eller grönt, rosenblad till svart, osmanthus till grön oolong. På senare tid har det börjat dyka upp nya kombinationer. Grönt te med rosenblad är en av de vanligare. Jag köpte ett sådant får någon månad sedan. Det var blandat på ett indiskt grönt baste och var en gruvlig besvikelse. Jag slängde faktiskt det sista. Basteet var beskt och rosensmaken fadd. Nya kombinationer behöver alltså inte innebära bra kombinationer. Jag har provsmakat In the Mood for Teas svarta jasminte, som var intressant men subtilare än vad man är van vid från gröna/vita jasminteer. Lite som ett bra keemun med en touch av jasmin snarare än jasmin med en touch av te, som det brukar vara för de gröna varianterna.

Med dessa erfarenheter i bakhuvudet var det med både nyfikenhet och försiktighet som jag beställde Premium Black Osmanthus från Dragon Tea House. Det är en Ebay-butik som är en av mina favoriter för kinesiskt te.

Teet ser ut som vanligt, svart kinesiskt te utan särskilt många knoppar, blandat med små gula osmanthusblommor. Doften av osmanthus är svår att beskriva - en dragning åt vanilj och kanderad apelsin, på bas av kakaotoner från det svarta teet.

Basteet är bättre än genomsnittet för smaksatta svarta teer, vilket jag också förväntar mig när jag betalar för ett "Premium"-te snarare än ett vanligt te. Det bryggda teet har en söt och blommig ton och ger en smörig/oljig känsla i munnen som ligger kvar i eftersmaken. Det är inte en obehaglig känsla. Osmanthus-tonerna och basteets Keemun-aktiga karaktär ligger på ungefär lika styrkor. Det har en mer utpräglad smak än vad svart te smaksatt med rosenblad brukar ha, men en subtilare smak än t.ex. Keemun Lychee.

Jag vet inte om det fyller någon ny funktion i mitt te-liv men jag kommer definitivt att dricka upp Premium Black Osmanthus med nöje.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Hej, är denna bloggen fortfarande aktiv?
jag skulle vilja tipsa om ett te event som jag tror skulle intressera dig.
skicka din email adress så ser jag till att du får mer iformation.
ha det gott

Johanna

johanna.nytomt@spotlightpr.se

joel.s.bergstrom sa...

Hej! Om det är så att bloggen fortfarande är aktiv så är jag intresserad av att få din mail för framtida korrespnodens. Mvh