måndag 25 juni 2007

På jakt efter teskålar

Vissa teer är trevligast att dricka i skål. Lägg lite kinesiskt Long-Jing i din skål, häll på 75-gradigt vatten och se hur de gröna bladen leker och utvecklar sig till sin fulla grace. Rör inte om för mycket. Om bladen får sjunka till botten och vara ifred blir teet inte lika bittert. När det är dags att dricka - och teet svalnar snabbt i en skåls stora yta - sluter du dina båda händer om skålen och känner hur den värmer dina fingrar. Höj det till till din mun och känn den friska, lockande doften. Du måste kanske blåsa bort bladen från munnen och kanske sila dem lite mellan tänderna. Kanske följer ett grönt blad fullt med antioxidanter med in i munnen. Men att dricka ur skål ger en närhet till teet som inget annat kärl kan åstadkomma. När du har druckit upp är det bara att hälla på nytt vatten, och känna lugnet svepa över dig på nytt. Att dricka te ur en skål kräver full koncentration eftersom du inte har några händer över, och i koncentrationen finns lugnet.

De flesta storbladiga gröna teer är trevliga att dricka ur skål. En bra teskål för bladte har en form som gör den behaglig att hålla i, den är lätt i vikten, den är tunn så att den är lätt att dricka ur, den är inte såpass hög att den liknar en mugg, den har en sådan färg så att man kan uppskatta teets färg och form och den är inte för dyr. Den är inte för liten så att den försvinner i händerna, men inte så stor att man inte orkar dricka upp andra bryggningen.

Är det för mycket begärt? Varför ska det vara så svårt att hitta en trevlig teskål? Jag har letat i orientaliska butiker, i japanska butiker och i vanliga husgerådsbutiker efter en skål som faller mig i smaken. Raku (skålar för vispat japanskt ceremonite) står att finna, men de är inte vad jag är ute efter. Den största framgången i mitt sökande hittils förvånade mig; i en Duka-butik upptäckte jag en ny 20 cl-skål från Höganäs Keramik som faktiskt uppfyllde majoriteten av de krav jag ställer på en teskål. Jag är övertygad om att te inte var deras tanke med skålen, men det är helt oväsentligt. Jag tänker leta lite till, men det är mycket möjligt att Höganäs blir mitt val.

4 kommentarer:

Kafir sa...

Vi vill se ett foto av skålen från Duka!

Kafir sa...

Sorry, såg inte bilden på den vita skålen... den sälte in med bakgrunden, är det skålen från duka?

Kafir sa...

Har nu inhandlat 2 st. skålar. Är nöjd med dom.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for
recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.


Hello great blog! Does running a blog like this require a lot of
work? I've absolutely no expertise in computer programming however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I know this is off subject but I just needed to ask. Appreciate it!