fredag 15 juni 2007

Recension: Sticktermometer och japansk glaskanna och

Jag har fått en ny förälskelse. I flera månader hade letat efter en trevlig glastekanna. En liten sådan; snarare lämpad för gong-fu-bryggning än för fem personer. Bönor och Blad hade bara stora, moderna glaskannor med plasthandtag. Likaså Stockholm Tea Centre. Tebutiken på Stora Nygatan i Gamla Stan (en av stadens bättre tebutiker) hade gaiwan och koppar i glas, men förklarade att deras glastekannor var slut och eventuellt inte skulle komma förräns till sommaren. Gaiwanen i glas var dock väldigt söt, och jag betänkte ett framtida inköp.

Jag fruktade att jag skulle behöva beställa en glastekanna från internet (http://www.specialteas.com/ eller http://www.theteatable.com/) när jag gjorde mitt första besök på In the Mood for Tea och skådade en helt bedårande liten glaskanna där. Jag fick förklarat för mig att just den kannan var för personligt bruk i butiken, men att de skulle få in likadana från Japan inom någon månad. Jag väntade tålmodigt och häromdagen när jag gick förbi butiken kunde jag till min glädje se två olika glaskannor på deras hylla. En var den jag redan hade sett; en lite bulligare tekanna med en smart, löstagbar metallsil i hällpipen. Den andra var lite högre och lite mer konformad och hade en insats i glas med små slitsar i väggarna. Det var till slut slitsarna som fick mig att välja kannan jag inte hade sett innan. För storbladiga teer som grönt te och oolongte tror jag att den bulliga kannan funkar alldeles utmärkt, men för små teer som svart te och rooibos tror jag att teet skulle riskera att rymma genom silen ut i koppen. Jag hade i och för sig mestadels tänkt ha glaskannan till grönt te men multifunktionalitet är alltid bra.

På samma tebutik hade jag även fått se en smart digital sticktermometer som tydligen fanns på Clas Ohlsson. Jag ursäktade inköpet inför min plånboks samvete med att jag som tebloggare måste testa olika tetillbehör, och gick till Clas Ohlsson och inhandlade sagda termometer för 98 kr. Tidigare har jag sänkt temperaturen på tevattnet antingen genom att låta det stå en stund eller genom att hälla på lite kallvatten efter att jag har kokat upp vattnet i vattenkokaren. Jag hade bilden av att jag var ganska duktig på att få rätt temperatur. Men efter att ha köpt termometern och testat den fick jag se hur fel jag hade. Det krävs mycket mer kallvatten än vad jag trodde för att få ner temperaturen från 100 grader till 75 grader, och jag har uppenbarligen bryggt mycket av mitt te för varmt. Låt oss för påminnelsens skull upprepa den förenklade regeln för tevattnets temperatur:
Svart te - 95 grader
Oolongte - 85 grader
Grönt te - 75 grader

Rooibos - 90 grader


Jag trivs jättebra både med tetermometern och glaskannan. Termometern visar temperaturen med en enkel knapptryckning, och kan visa Farenheit också om man så vill. Tycker man att 98 kr är något dyrt har Clas Ohlsson även laboratorietermometrar i glas för ca 40 kr som räcker upp till 100 grader. En vattentermometer är inte bara för extrema tesnobbar; jag tror att alla kan få godare te med en sådan hemma.
Glaskannans volym räcker inte till mer än en stor kopp eller två mindre koppar, men det passar mig utmärkt. Kannan häller teet i en vacker båge och droppar inte, och icke att förglömma den stora fördelen med glaskannor: man kan se hur de vackra teebladen utvecklar sig och hur färgen på teet förändras.

4 kommentarer:

Kafir sa...

Vill gärna se ett foto av kannan, själv är jag sen lång tid tillbaka på jakt efter en Gaiwan (egentligen 2, en som bryggkanna och den andra som värmebevarande drick-kopp)och de största gaiwanerna jag hitills hittat är på 250ml , finns att beställa på http://teacuppa.com

Kafir sa...

Hittar inte sticktermometern på clas ohlson..

Anonym sa...

Jag köpte nyligen samma termometer. Den har artikelnummer 36-1833.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for
recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.

I'm gone to say to my little brother, that he should also visit this web site on regular basis to take updated from most up-to-date news.