fredag 7 december 2007

Att brygga i gaiwan och glas

Jag har tagit mig friheten att översätta en trevlig text om tebryggning i gaiwan och glas, som jag hoppas kan ge ledtrådar i missionen att upptäcka hur man brygger i gaiwan utan att göra teet överbryggt. Tyvärr har jag ingen gaiwan med mig här i Kanada men om ni testar får ni gärna skriva en kommentar och berätta om era resultat.

Gaiwan och glas:

1a) För rullade eller tunga teblad av grönt te (som inte flyter på vatten): fyll bägaren med 1/3 varmt vatten. Lägg i tebladen och låt dem sjunka till bottnen. Låt dem svälla i vattnet i 2 minuter och häll sedan på vatten upp till kanten och lägg på locket. Brygg i 1-3 minuter och se löven dansa om du brygger i glas.

Den första, mindre mängden vatten kommer svalna fort och ha låg nog temperatur för att hindra att bladen blir överbryggda när de sväller, samtidigt som den jämnar ut och sänker temperaturen när man häller i resten av vattnet.

När du har druckit upp så mycket te att det är 1/3 kvar, fyll på med nytt vatten och brygg igen. Upprepa tills smaken tar slut.

1b) För orullade lätta teblad av grönt te(som flyter på vatten): Lägg i te i bägaren. Fyll på med 1/3 varmt vatten. Låt dem svälla i 2 minuter och fyll sedan upp med vatten upp till kanten. Lägg på locket och brygg i 1-3 minuter.

Brygg om som i 1a.

Endast gaiwan:

2a) För tungt oolongte och svart te: Fyll bägaren upp till kanten med varmt vatten. Lägg i tebladen och brygg i lämplig tid beroende på mängden te och tesorten.

Eftersom dessa teer kräver högre temperaturer finns det inget behov av att hälla i en mindre mängd vatten först för att sänka temperaturen.

För svart te, brygg om max 1 gång för höga kvalitéer av t.ex. Darjeeling För oolongte, häll på nytt vatten när du har druckit upp till 1/3. Upprepa tills smaken tar slut. För svart te, upprepa max 1 gång för höga kvalitéer av t.ex. Darjeeling eller Golden Yunnan.

2b) För lätt oolongte (pouchong, t.ex.) och svart te: Lägg te i bägaren och fyll på upp till kanten med varmt vatten. Brygg i lämplig tid.

Upprepa enligt 2a.


Källa: http://chineseteas101.com/glass.htm

Inga kommentarer: