Det kanske inte är helt välplanerat att skriva ett inlägg som berättar om en tegenre efter att man har skrivit en recension om tegenren, men bättre sent än aldrig brukar man ju säga.
Är färg-indelningen av teer ett bekvämt sätt att kategorisera te på eller ett hinder som får oss att stirra oss blinda på genrerna istället för att se den enorma variation som kan finnas inom en viss gengre? Är det ökande antal tefärger ett sätt att få nya teer att verka mer spännande? För kineser måste vårat system vara ganska förvirrande. För dem är vårt svarta te = rött te (hong cha) och pu-er = svart te. Dessutom kallar kineserna ibland oolong för blått te.
Gult te är inget nytt koncept som te. Det tillverkades redan på 1200-talet, som tribut-te till den kinesiske kejsaren. Det har aldrig varit vanligt förekommande på grund av att tillverkningsmetoden är lite mer omständig än grönt te och att den lilla mängd som tillverkades därmed blev dyr.
Mycket av det gula teet produceras i Sichuan-provinsen. Gult te är likt grönt te både till utseende och tillverkningsmetod men istället för att woka tebladen direkt efter första torkningen så ångar man istället försiktigt teet (som man gör med japanska teer) och låter sedan bladen vila övertäckta av dukar. Man menar att detta gör att bladens aromatiska ämnen inte flyger iväg utan kan återabsorberas av teet. När detta steg är färdigt går man vidare till wokningen och fortsätter som man skulle ha gjort med ett vanligt grönt te. I och med detta kan man brygga gult te ungefär som grönt te; i ca 75 grader C.
Ångningen och vilandet ändrar bladens kemiska sammansättning och ökar sötman och tar bort bitterhet, och ger ett unikt och ganska snällt te.
Men varför heter det gult te? Jag har sett flera olika förklaringar; att bladen har gula toner, att det bryggda teet är tydligt gulaktigt och att det kinesiska namnet för vilosteget i tillverkningsprocessen går att översätta som "kapsla in gult".
fredag 23 maj 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Enligt flera svenska sidor är dukarna som man täcker över med gjorda av kohud. Vet du om det stämmer?
tekoppen:
jag tror inte att det är faktisk kohud, utan en sorts papper som kallas för koskinnspapper, eller Niu Pi Zhi.
källa:
http://www.sevencups.com/education/about-tea/about-yellow-tea/
http://www.panix.com/~perin/babelcarp.cgi?phrase=Niu+Pi+Zhi
Hej tekoppen och antonio! Intressant fråga (och relevant för veganer). Jag har själv inte läst något om kohudens vara eller inte vara men det låter ganska osannolikt att det skulle vara äkta kohud. Även om en kohud är stor så skulle det bli helt fruktansvärt dyrt, och kor är inte lika vanliga hushållsdjur som hönor och grisar i Kina.
Seven Cups sida var för övrigt intressant. Det verkar som att det finns flera metoder för att göra gult te (där står det ju att man bara rostar det). Jag kanske ska lägga till det i mitt blogginlägg.
Mvh,
TeBloggaren
Hej!
Mitt namn är Olle och jag ska till Stockholm snart. Jag undrar vart de bästa tebutikerna i Stockholm ligger?
Mvh,
Olle
Hej, Olle!
Jag brukar rekommendera Chaikhana i Gamla Stan (Karta: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=chaikhana+stockholm&ie=UTF8&ll=59.329293,18.074012&spn=0.009676,0.029182&z=15&iwloc=A&iwd=1&cid=59324049,18072077,642950409808662251&dtab=0)
... och In the Mood for Tea vid Odenplan (Karta: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&q=in+the+mood+for+tea+stockholm&ie=UTF8&ll=59.342371,18.050666&spn=0.004836,0.014591&z=16&iwloc=A)
Men Tea Centre of Stockholm mitt emellan Slussen och Mariatorget är också värd ett besök om man vill se en mer klassisk tebutik (Hornsgatan 46).
Ha en trevlig tevistelse i Stockholm!
This program is intended to recover lost passwords
for RAR/WinRAR archives of versions 2.xx and 3.
xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free
professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.
bookmarked!!, I like your website!
Skicka en kommentar