tisdag 10 juni 2008

Mysteriet med Formosa Oolong

Jag var på Bagel Street häromveckan och åt (föga chockerande) en bagel tillsammans med en vän. Bland deras temeny ser jag en burk med Formosa Oolong. Det är första gången jag har sett FO på ett café. Länge utgjode FO det enda oolongteet som gick att hitta i vanliga tebutiker och Annelie Jordahl på DN skrev för några år sedan en lyrisk krönika om Formosa Oolong.

Mycket har hänt sedan dess och oolongte är på frammarsch i Sverige. Men fortfarande är FO det första oolongteet som många kommer i kontakt med. Underligt då att Formosa Oolong är ett så extremt anonymt och underligt te.

FO är ett mörkt oolongte med medelstora, orullade blad. En oxideringsgrad på kanske 50%. Formosa Oolong - oolongte från Taiwan, med andra ord. Men taiwaneserna själva föredrar ljusa, rullade oolonger (oxideringsgrad 10-30%) från platser som Li-Shan, A-Li-Shan, Shan-Li-Shi och Tung Ting, eller det lättoxiderade men orullade Pouchong, samt varianter av Ti Guan Yin.

Det enda mörka, orullade oolongteet som taiwaneserna själva är stolta över är Bai Hao (Oriental Beauty) som oxideras till runt 70% och vars blad för de allra bästa kvalitéerna ska vara bitna av en viss insekt. Inget te man lätt åstadkommer med andra ord.

Formosa Oolong kommer ofta med olika titlar vid namnet och bland denna uppsjö av subjektiva attribut förekommer bland annat:

Fine
Choice
Choicest
Fancy
Extra Fancy
Super Fancy
Fanciest

Men man får fortfarande aldrig någon information om vad det egentligen är för te. Är det lägre kvalitéer av Bai Hao, som inte höll måttet för att bli Bai Hao? Eller är det något helt annat? Vilken region odlas det i? På vilken höjd (odlingshöjden är extremt viktig för taiwaneser)? Vilken är oxideringsgraden? Kort sagt, vad är egentligen "Formosa Oolong"?

Jag misstänker att tebutikerna som säljer det inte vet det heller.

8 kommentarer:

Antonio Dahlin sa...

Det verkar som om många tehandlare inte har någon som helst koll på vad de säljer, iallafall inte när det kommer till teer från Kina och Taiwan. Personligen så säger inte "formosa oolong" mig något alls om teet. Det är ju ungefär som att lansera ett vin som heter "French wine". Som tekund vill jag alltid veta vad jag köper. I vissa fall kan jag acceptera generiska namn, om jag fått smaka på teet i förväg eller litar på försäljaren. Men jag är rädd att det som säljs som "formosa oolong" varken är från Taiwan eller är representativt för den taiwanesiska oolongtraditionen. En tradition som betonar fräschör och höglandsodling, vilket troligen inte speglas i sk "formosa oolong" som kanske stått i en otät burk i flera år. Det väldigt låga priset på standard formosa oolong kanske är en varningsflagga - verkar det för bra för att vara sant, är det troligen det. Fast slutligen beror det ju på var man vill lägga sig. Gillar man sånt så är det ju inget fel i sig, särskilt inte för plånboken.

Tekoppen sa...

Jag har aldrig köpt Formosa oolong - det har inte lockat - och nu känner jag mig mindre sugen än någonsin. Det är säkert gott men namnet är alldeles för intetsägande. Tack för länken till Anneli Jordahls krönika, det blev dagens skratt.

"Formosa Oolong" och "Franskt vin" var en väldigt bra liknelse.

Antonio Dahlin sa...

Kan inte heller minnas att jag druckit "formosa oolong", men det kanske vore en idé att shoppa på sig ett par stycken samples och se vad de går för. Det är ju mest själva produkt presentationen som verkar avskräckande. Det behöver ju inte vara ett sunkigt te i sig, och det skiljer sig säkert från butik till butik. Ett framtida projekt...

D-C sa...

Namnet må vara anonymt men det låter vackert. Jag blir minsann sugen! :)

TeBloggaren sa...

David: Om du väljer att spendera dina pengar på FO får du förstås hemskt gärna berätta om dina intryck här :)

Anders B sa...

Jag köpte "Formosa Oolong". Tehandlaren sa att det kom från Kina och han hade försökt ha flera oolong varianter men det var bara formosa som sålde. Jag tycker det smakar gott, bladen är lite gröna undrar om det ens är 50% oxiderat. Jag har dock inte provat på andra affärer/(varianter av Oolong). Var kan man köpa högkvalitets te?

Unknown sa...

replica bags in dubai 7a replica bags 7a replica bags meaning

dilot sa...

Resources designer replica luggage hop over to this website replica bags from china more dolabuy replica