måndag 16 juni 2008

Terecension - Tie Guan Yin från In the Mood for Teas

För många är Tie Guan Yin inte bara ett oolongte, det är självaste oolongteet. Det var även det allra första oolongteet jag drack, efter att ha köpt med mig en förpackning men från Kina. Det var ett Tie Guan Yin av måttlig kvalité men det var lättbryggt och utan tvekan gott nog för att få mig av vilja utforska mer av oolongeras fantastiska värld. Det är fortfarande min favoritgenre.

När jag fick slut på ljust oolongte (närmare bestämt Tung Ting) för ett par veckor sedan och begav mig till In the Mood for Tea för att köpa nytt så kände jag att jag ville ha något lite kraftfullare än deras lätta, eteriska Li-Shan och A-Li-Shanteer och jag blev rekommenderad deras Tie Guan Yin.

Tie Guan Yin (eller Ti Guan Yin eller Tie Kuan Yin) klassificeras som en alldeles egen underart av den kinesiska tebusken Camellia Sinesis Sinesis. Denna underart uppstod och förädlades i Anxi-regionen i Fujian-provinsen. Den har sedan klonats och kopieriats till bl.a. Taiwan och Thailand. Tie Guan Yin är urtypen av rullade, lättoxiderade oolongteer

Jag har testat att brygga det här teet i gaiwan men inför den här recensionen bryggde jag det i en liten Yixing-kanna. Jag använde 90-gradigt vatten och sköljde bladen innan första bryggningen genom att hälla varmt vatten i kannan och sedan hälla ut det igen så snabbt som möjligt. Det hjälper också till att värma upp tekannan. Jag använde lite mer blad än vad jag brukar; så att det täcker bottnen och så lika mycket blad till.

Första bryggningen bryggde jag relativt kort tid (20 s), vilket möjligen innebar att det blev underbryggt. Men bryggningen är väl balanserad med både lätta, blommiga element och robustare, fruktiga element. Jag brukar skilja på "svala" blommor (syrén, lilja, orkidé) och "varma" blommor (nyponros, tulpan, vanlig ros) och på samma sätt mellan "sval" frukt (päron, äpple, vindruva) och "varm" frukt (persika, aprikos, plommon). Detta Tie Guan Yin ligger stadigt i den svala kategorin.

Andra bryggningen (ca 30 s) blev starkare (men fortfarande utan bitterhet) och då kom en ny egenskap fram hos teet; en rund, nästan mustig och lite robustare smak. Jag undrar om det är den egenskapen som brukar benämnas "veggie protein" på engelska och som anses vara en god egenskap hos ljusa taiwanesiska oolongteer som har odlats på hög höjd. Visst drar tanken lite åt ärtor. Eftersmaken är lång och kraftig med blommiga inslag och sockriga toner som påminner mig om lagen från konserverade päron eller persikor.

Tredje bryggningen (ca 45 s) blev lite svagare igen men nu upptäckte jag ännu en ny egenskap; en svalkande känsla i halsen ungefär som efter en mintpastill. Den mustiga tonen har gått ner och nu är det en sval fruktighet som tävlar med blommigheten.

Fjärde bryggningen (ca 90 s) är återigen starkare. De blommiga tonerna är mer dominanta än tidigare

Femte bryggningen (ca 120 s) undrar jag om mina smaklökar spelar spratt med mig eller om den verkligen är fruktigare. "Veggie protein" märks i bakgrunden. Smaken börjar avta lite, men jag räknar med att det kommer gå att få ut minst två bra bryggningar till av teet.

Som sammanfattning konstaterar jag att för dem som vill ha en mer markant blommighet/sötma eller fruktighet/robusthet finns det andra oolongteer som faller bättre in i de kategorierna, men för dem som vill ha en lättdrucken kombination av dessa egenskaper som är förlåtande att brygga så är detta Tie Guan Yin ett utmärkt val. Det har inga uppenbara dåliga sidor.

7 kommentarer:

Tekoppen sa...

Hm. Jag har förstått att TGY bjuder på mycket variation, och detta låter verkligen som ett helt annat te än det TGY jag dricker just nu. Din recension är underbar och jag blir akut sugen på att dela din smakupplevelse.

TeBloggaren sa...

Tack, tekoppen! Jo, TGY kan verkligen variera något enormt. Det vore roligt att se dig göra en jämförelse mellan det TGY du dricker just nu och det här.

Tekoppen sa...

Det ska jag absolut göra!

Anonym sa...

Handlade oxå TGY får inthemoodfortea tillsammans med Alishan. Måste säga att jämfört med Alishan var TGY riktigt platt i smaken.

TeBloggaren sa...

Anonym: Intressant observation. Jag blir nästan lockad att själv köpa lite Ali-Shan för att göra en jämförelse. Taiwaneserna är väl ute efter lite andra egenskaper i sitt te än kineserna, men jag tror inte att platthet är något som kineserna eftersträvar. Kan det vara så att Ali-Shan är av en högre kvalité än TGY, eller att de har åldrats olika?

Mvh,
TeBloggaren

Eva-Lena B sa...

Vad du verkar duktig på teer! För mig var Tie Kuan Yin ett riktigt mysterium för en tid, men nu vet jag åtminstone vad det heter. :=) Jag skrev lite om det på mina tesidor. Bläddra ner i vänsterkolumnen tills du kommer till en bild på en grön påse ifall du vill läsa den lilla texten. Passade på att länka hit därifrån också, jag hoppas det är OK.
http://www.minuskel.com/te.htm

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.
tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR
archives.

We stumbled over here from a different website and thought I should
check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking into your web page for a second time.