torsdag 31 juli 2008

Terecension - Bröderna Dalton

Jag vet inte varför jag drabbades av en craving för smaksatt, sött te. Men detta fick mig att ta mig in till stan till Tehuset på Kungsgatan. Jag förkunnade att jag var ute efter något som inte var bärigt och inte smakade artificiellt, och blev rekommenderad en av deras egna blandningar; Bröderna Dalton som beskrevs som Darjeeling smaksatt med aprikos och fläder. Darjeeling som bas lät lovande och jag köpte ett hekto. Det är fantastiskt hur billigt "vanligt" te är (28 kr/hg) när man är van vid att köpa toppkvalitéer.

Efter att ha testat ett par olika smaksatta teer med Darjeeling som bas så har jag dragit slutsatsen att blandningen i stor utsträckning står eller faller med basteets kvalité. Darjeeling kan lätt bli strävt och lite bittert om kvalitén är för låg. Jag har t.ex. smakat Darjeeling Earl Grey som var fantastiskt mjukt och gott, medan ett annat jag testade mest var strävt och skarpt. Bröderna Dalton led av samma problem. På grund av teets lätthet gick det känna att det varken var Assam, Keemun eller Yunnan i basen men de typiska Darjeeling-tonerna var svaga. Smaksättningen var det inget fel på. En lagom diskret, något söt aprikostouch. Fläder kände jag inte så mycket av. Jag funderar på att testa att hälla en skvätt flädersaft i teet.

Jag testade faktiskt att hälla i en skvätt mjölk för att se om det kunde få bukt med strävheten, och det blev faktiskt bättre, men samtidigt blev smaken lite väl blek när den mattades ner av mjölken.

Med ett bättre baste (säg en mjuk Autumnal Flush) tror jag att det här teet skulle kunna bli alldeles utmärkt. Som det är nu rekommenderar jag det främst för dem som uppskattar ett te med inte alltför stark smaksättning och gillar att dricka sitt te med mjölk.

3 kommentarer:

Magnus sa...

Antagligen väl sent på året för att hitta fläderblommor nu, men annars är ju (rent) fläderte utomordentligt lätt att göra genom att bara lägga en hel blomklase i en kopp hett vatten. Alldeles säkert fungerar det att sätta sprätt på Dalton-teet på detta sätt också (jag misstänker i alla fall att det är bättre än flädersaften, som jag misstänker mest kommer att göra teet sött).

TeBloggaren sa...

Tack för tipset!

Mvh,
TeBloggaren

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free
professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.


It's truly a great and helpful piece of information. I'm happy that you just shared this helpful info with us.
Please stay us informed like this. Thank you for sharing.