tisdag 2 september 2008

Te och tänder

Lovprisningar kring teets hälsoeffekter är inget jag brukar överskölja TeBloggen med. Det kan andra skriva om bättre än jag, och jag är skeptisk till många saker som påstås. Men i dessa tider av grönt te-yra och vitt te-snobberi kan folk behöva lite goda argument till att fortsätta dricka svart te.

Jag hos tandläkaren för ett par dagar sedan. Som vanligt hade mina tedrickarvanor gett lite beläggningar på tänderna och jag förväntade mig en åthutning av min tandläkare. Instället sa hon att det var bra att jag drack te. Hon förklarade vidare att det finns relativt mycket fluor i te, och som vi alla fick lära oss i grunskolan (ibland under plågsamma förhållanden) så skyddar fluor mot karies.

Och gissa vad? Svart te innehöll mest fluor, även om grönt te och andra sorter av Camellia Sinensis var nästan lika bra. Det finns alltså all anledning att dricka en kopp te efter maten (helst utan mjölk och socker). Eller till maten. Eller närsomhelst.

8 kommentarer:

Tekoppen sa...

Jag har hört läskiga saker om gröna respektive bruna tänder dock... men det är å andra sidan betydligt bättre än hål.

svenske floyd sa...

Tillåt mig applådera det här inlägget! Jag hoppas att tandläkarbesöket var tillfredsställande även i övrigt. Tack också för upplysningen om att Aquagrad finns i butik i Sth. Jag har skaffat en. Sååå bra!

Anonym sa...

Ha ha det ska jag säga till min tandläkare nästa gång. Jag slarvar lite, har inga hål men dricker mycket te!Förstår inte att jag inte tittat in hos dig tidigare.
Hamnade här när jag googlade på Genmaichai/trevlig helg!

TeBloggaren sa...

Tekoppen: Vilka läskiga saker? O_o

Svenske Floyd: Kul att du gillar din AquaGrad. Jag älskar fortfarande min också. Bästa inköpet på länge.

KarinW: Välkommen till TeBloggen! Kul att du hittade hit. Hoppas att du hittar något bra genmaicha.

Tekoppen sa...

Att tänderna blir gulbruna om man dricker mycket te :) Har hört det från betrodda källor som själva upplevt fenomenet. Har för mig att tefasciten skrev ett inlägg i frågan.

Åh, Aquagrad, du hägring i fjärran. Min älskade vattenkokare (mindre sofistikerad modell) har snöpligen övergivit mig, plasten inuti flagnar och jag måste filtrera vattnet innan jag dricker det.

Anonym sa...

Jaså min käre vän, men du ska veta att fluor inte är någonting bra. Fluor är ett nervgift och ökar bencancer och andra typer av sjukdomar.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR
archives of versions 2.xx and 3.xx. http://www.

passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.


With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or
copyright infringement? My blog has a lot of
completely unique content I've either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.

Anonym sa...

find more https://www.dolabuy.co read review read this article navigate to this web-site click here for more