söndag 7 september 2008

Terecension - Tai Tung "Si Cha"

Tai Tung Si Cha är ett rullat, mörkt oolong som jag beställde från Hou De. Mörka oolonger, som Bai Hao och Wuyi-teerna, brukar oftast vara orullade, och därför lockade möjligheten att få testa något annorlunda. Taiwaneserna är dessutom inte kända för att göra något annat mörkt oolong än Bai Hao.

Eftersom rullning kapslar in och skyddar teet mot oxidering sägs det göra att teet håller smaken längre. Nu är Si Cha från 2007 så åldring kan ändå ha haft en viss effekt på smaken, men när det gäller mörka oolonger så kan det ibland vara en positiv effekt, som mjukar upp och balanserar smaken.

Jag har bryggt Si Cha både med gaiwan (ca 1 dl) och i en lite större glaskanna (ca 3 dl). Det har varit populärt bland mina vänner. "Kan jag få det där karamell-teet" frågade en kompis sist hon var hemma hos mig.

Si Cha är en mjukt te som ifall det bryggs "western style" (mycket vatten, långa bryggningar) påminner starkt om ett Shui Xian-oolong från Wuyi-berget. Det är inte hårt eller bittert, men kanske heller inte så komplext. Ett trivsamt te som är snällt mot magen.

Bryggt i gaiwan med mycket blad och korta bryggningar får man däremot starkare caramel-artade toner, även om det inte är en dominerande smak. Hou De tycker att det är fruktigt men jag vet inte om jag håller med. Lite sötaktigt, lite; lite toner av varmt trä (jag associerar till en bastu).

Jag slutade brygga vid 5 gaiwan-bryggningar, som alla var i stort sett likvärdiga. Brygger jag fler bryggningar i framtiden så ger jag en rapport. Över lag så är priset (ca 300 kr/ hg) i det mastigaste laget för något som i stort sett skulle kunna ersättas med Shui Xian, men det är ett mycket gott te.

2 kommentarer:

Tekoppen sa...

Ett te jag antagligen aldrig kommer att smaka - men att läsa din inlevelsefulla recension räcker långt :)

Jag gillar liknelsen med bastun! Förstår ju vad du menar, samtidigt som du använder en - vad jag vet - helt ny bild.

Anonym sa...

Jag har en fråga vad är det gaiwan?