torsdag 16 oktober 2008

Terecension - Bai Hao Yin Zhen

Tekoppen var mycket generös mot mig vid vårt senaste tebyte och ett av teerna jag fick var det vita teet Bai Hao Yin Zhen. Det är inte att förväxla med taiwanesiskt Dong Fang Mei Ren "Bai Hao", eller Oriental Beauty som det även kallas. Det är ett mörkt oolongte (ett av de få taiwanesiska teer som har utvecklats på ön, och inte "importerats" från Kina), och dess profil ligger mycket långt från Bai Hao Yin Zhen.

Så vad ligger bakom denna förvirring? Jo, Bai Hao betyder, beroende på vilken källa du frågar, silverhår, silvertopp eller vitt hår. Oriental Beauty har mörkrostade blad, men bladen slutar med en vit spets. Betydligt mer vitt blir det på Bai Hao Yin Zhen, som ibland kallas Silver Needles, som vars bästa kvalitéer ska vara täckt av ett vitt, fjunigt hår.

Så är definitivt fallet med detta Yin Zhen (inköpt på In the Mood for Tea om jag inte missminner mig), och bladen har ett mycket inbjudande utseende. De är köttiga och tjocka och får en att vilja äta själva bladen istället för att brygga te på dem.

Jag fyllde min gaiwan till ca 1/4 och använde lite fegt 70-gradigt vatten med korta bryggningar. Brygden doftade jordigt av alla dofter, med aningar åt nötskal. Första bryggningen blev olikt något annat te jag har druckit, för även om jag har sett smakbeskrivningen "gräddigt" många gånger tidigare så var det här första gången jag upplevde det själv. Mjukt, fylligt, lent... ja, gräddigt. Under det nötiga toner, och drag av ogräs (vått och växtligt).

Andra bryggningen blev tyvärr inte lika mind-blowing, då mycket av den tjocka fylligheten har tonats ner. Här känner man lite tydligare kopplingen till traditionella, kinesiska gröna teer, även om detta te har sina vegetabiliska drag. Det är inte särskilt sött eller sövande, utan är ett mer uppmanande te som vill sätta igång tankeverksamhet.

Vitt te har aldrig varit en tegenre som intresserat mig särskilt mycket, men det här är ett mycket bra te. Vill man testa vitt te så tycker jag att Bai Hao Yin Zhen, med sin ganska vuxna framtoning, och White Dragon Pearls (vitt te rullat till små kulor), med sin söta, aprikosaktiga ton, är två bra val som ger en god bild av spektrat av vita teer.

7 kommentarer:

Tekoppen sa...

Prova att brygga i gaiwan med 90gradigt vatten. Det var temperaturen jag blev tipsad om på Teachat, och den visade sig passa bra. Jag ska nog testa 70 och gaiwan, alltid bra att experimentera :D

Min erfarenhet av detta Yin Zhen är att det kan ge många olika sorters smak. Ibland som ett grönt te, ibland som ett vitt te. Ibland en bra bryggning, ibland 10 bra.

BRUNKULLANs TEMAKERSKA sa...

Vilken fantastik blogg! Här kan jag lära mig massor. Trots att jag är andra generationens temakerska så har jag bara skrapat på ytan av den underbara tevärlden.Har mest ägnat livet år att laga mat hittills.

Tekoppen sa...

Ps. Jag använder mer blad, ca ½ gaiwan. Ds.

Antonio Dahlin sa...

Appropå vitt te, både jag och min flickvän upplever ett visst obehag av jasmine silver needle. Som en slags kall, stickande känsla i magen. Vilket är synd, för själva teet är väldigt gott. Är det någon som har liknande erfarenheter? Eller är det jag som brygger det för kallt, vid cirka 70-80 grader?

TeBloggaren sa...

Brunkullan: Kul att du har hittat hit! Välkommen. Te är passion där jag misstänker att man kan gräva hur djupt som helst och ändå aldrig hitta botten.

Hur blir man en temakerska? :)

Tekoppen: Tack för tipset, jag ska testa det.

Antonio: Min mage blir tyvärr alltid upprörd av te numer (sedan en hemsk influensa för ca 1 år sedan), och vitt te drabbar mig nog varken mer eller mindre :/

Anonym sa...

Jag har en fråga, jag har ett te inköpt från tjeckien, från ett företag som heter Sonnentor (deras kryddor och herbal infusions syns en del i svenska hälsokostbutiker), det är ett vitt te (dom har två sorter, Pai Mu tan och detta) som dom kallar "Bai Long", som smakar och liknar Bai Hao Yin Zhen men jag funderar ändå på om det inte är någon lägre grad? Känner du till ett dylikt te, har googlat men inte hittat nånting alls. Eller är det bara en annan benämning på Bai Hao?

Anonym sa...

Hittade en ekologisk Bai Hau Yinzhen (i förpackning)i en tebutik i Göteborg som hade en fin metallisk ton och väldig bra sortering på bladen. Temärket hette SONG.
Säljs även i Stockholm enligt deras hemsida www.songteer.se
/a