onsdag 8 oktober 2008

Terecension - Gui Hua Xiang DanCong

Man kan skönja flera stora klasser av oolongteer; Wuyi-bergets klippteer (t.ex. Da Hong Pao), Anxi-oolongerna (där Ti Guan Yin ingår), taiwanesiska höghöjdsteer (bl.a. Li-Shan, A-Li-Shan och Tung Ting) samt Fenix-oolongerna från Guangdong-provinsen i Kina.

Fenghungang betyder fenix på kinesiska och DanCong [uttalas danchong] betyder blad. "Fenghuang DanCong" och "Fenixoolong" är alltså samma sak. Ofta säger man bara DanCong, för att slippa alla långa uttryck.

DanCong-tebuskarna är uppskattade för sin förmåga att imitera andra dofter och smaker, utan att man faktiskt behöver smaksätta dem med något annat än temästarens kärlek. Xiang betyder doft eller arom på kinesiska, och genom att titta på namnet på en DanCong-sort kan man få sig en uppfattning av vad man kan vänta sig av teet;

- Yu Lan Xiang (Magnolia-blomma)

- Xing Ren Xiang (Mandel)

- Zhi Lan Xiang (Orkidé)

- Po Tou Xiang (Ingefärsblomma)

- Huang Zhi Xiang (Apelsin-blomma)

- You Hua Xiang (Pomelo-blomma)

- Mi Lan Xiang (Honungsorkidé)

- Rou Gui Xiang (Kanel)

- Gui Hua Xiang (Osmanthus-blomma)

Ett traditionellt DanCong rullas inte (till skillnad från Ti Guan Yin och de flest taiwanesiska oolongerna) och oxideras 30-40%. DanConger kräver en del planering och varsamhet vi bryggningen då de är lätta att brygga fel. Riktiga "Gong Fu"-teer. Ett litet bryggkärl (gaiwan eller Yixing-kanna) är nyckeln, samt korta bryggningar (15-20 sekunder). Att brygga dem för kort tid är alltid bättre än att brygga dem för länge, eftersom beskan som kommer vid för lång bryggtid är oerhört påträngande och dröjer sig kvar i tebladen länge. Det är också viktigt att se till att man verkligen häller av allt te från sitt bryggkärl, så att det inte ligger kvar och blir bittert. Enligt min erfarenhet blir DanCong godast om man dricker det så varmt som möjligt.

Jag fick en generös mängd Osmanthus-DanCong (Gui Hua Xiang) från In the Mood for Tea av Tekoppen vid vårt senaste tebyte. Det finns oolongte som smaksätts med osmanthus (ofta ganska låg kvalité), men med Gui Hua Xiang har man alltså försökt odla fram smaken på ett naturligt sätt.

Osmanthus-oolong är ett av min mors favoritteer men själv har jag ingen större erfarenhet av att dricka varken det eller andra teer smaksatta med osmanthus. Därför kan jag inte direkt säga hur nära i smaken Gui Hua Xiang kommer. Jag bryggde det i en 1/3-fylld gaiwan med 90-gradigt vatten. Det färdiga teet blev varmt gult med en korresponderande varm, lätt blommig doft som fick mig att tänka på apelsin, vanilj och rhododendron.

Teet har en nästan läskande men ganska subtil smak. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det smakar. Jag associerar återigen till vissa smakelement hos apelsin. Det finns en lätt beska som verkar svår att komma ifrån, men som går att minimera om man brygger det rätt. Fylligheten blommar tyvärr ut tidigt i munnen och når inte riktigt halsen. Eftersmaken finns där men är relativt svag.

De första två bryggningarna imponerade inte. Tredje bryggningen var däremot annorlunda; lite rundare, fylligare och mer balanserad. Fjärde bryggningen var dock också mycket bra, och femte helt okej. Jämfört med andra DanConger jag har testat, som Mi Lan Xiang, så är Gui Hua Xiang mer anonymt i smaken.

Jag vet att In the Mood for Teas Gui Hua Xiang är ett av deras billigare oolonger och därför kan det varar en bra introduktion till DanCong för någon som vill testa dem. Personligen är det här kanske ett lite för subtilt DanCong för mig.

Jag tackar Tekoppen för att jag fick möjlighet att bredda min erfarenhet när det gäller DanConger.

11 kommentarer:

Tekoppen sa...

Jag blir ganska förvånad av din recension - när jag har bryggt detta te har det varit allt annat än subtilt, snarare överväldigande blommigt och smakrikt. Någon beska har jag inte märkt av fastän jag gjort ganska långa bryggningar. De första gångerna jag bryggde detta te blev det bara konstigt, vilket jag kom ifrån genom mer blad. Jag använder varmare vatten (nästan kokande).

Det Gui Hua (oolong smaksatt med osmanthus) som jag har druckit var gott men smakade inte alls som detta DanCong. http://tekoppenstankar.blogspot.com/2008/08/teprovning-hui-gua.html

Tekoppen sa...

Efter ytterligare bryggningar med din recension i bakhuvudet förstår vjag vad du menar. Intressant det här med vilka intryck man får...

Antonio Dahlin sa...

Du verkar vara måttligt imponerad av Gui hua dancong. Så vitt jag förstår skiljer sig detta dancong då det förefaller vara smaksatt med osmanthusblommor. Se http://www.taooftea.com/detail2281-Osmanthus_Oolong.html.

Fick lukta på riktiga torkade osmanthusblommor och teets arom överrenstämmer i princip 100% med blommorna. Jag har svårt att tänka mig att temakarna kan lyckas så exakt, om om de nu skulle göra det, skulle deras oolong inte vara så här billigt.

Med det sagt anser jag det vara väldigt läskande, trevligt, hållbart och prisvärt. Dock inte ett premium-dancong. Jag gillar dessutom att bladen är rätt så stora och kraftiga, lite som ung grön puerh.

Tekoppen sa...

Jag frågade hos ItMfT och de sade uttryckligen att det här teet, till skillnad från vanlig Gui Hua Oolong, INTE är smaksatt. Det smakar inte heller likadant. Men å andra sidan har jag hört att de oolong som sägs vara smaksatta med osmanthus oftast inte är det... utan bara uppkallas efter blomman för att de har liknande arom! Förvirrande.

Antonio Dahlin sa...

Förvirrande var ordet...men förvirrning är ju i och för sig inget otippat i te-svängen.

Kalle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kalle sa...

Apropå oolong-smaker, det var nyligen en diskussion på teachat där en medlem påstod att "fo shou oolong" fick en bergamott-liknande smak genom att bergamott ympades in på teplantor. Låter märkligt, men det blev inte riktigt utrett hur det låg till - det verkar fortfarande finnas en del mystik i Kina.
http://www.teachat.com/viewtopic.php?t=6451

TeBloggaren sa...

Kalle: Jag läste också det. Det lät lite suspekt, måste jag erkänna. Om man ympar på bergamott-grenar så borde man väl skörda bergamott-blad på dem, och inte teblad?

Anonym sa...

Hi
generic meridia

Some doctors recommend Meridia with other stimulants or antidepressants, but that is only when Meridia is not generating the weight loss being desired.
[url=http://www.annihilation-guild.org/]reductil online[/url]
If there are other concerns that are still bugging your mind, ask your doctor before taking Meridia.
http://www.annihilation-guild.org/ - generic meridia
Your doctor need to know if you have plans of getting pregnant, is pregnant, or is breast-feeding; are into any prescribed medications; have any food or drug allergies; and/or have history of mood swings or suicide attempts.

Anonym sa...

ups sorry delete plz [url=http://duhum.com].[/url]

Anonym sa...

Your pοst hаѕ prоνen beneficial to us.
It’ѕ rеally informative and you are natuгally quite еxperienced of this tyρe.
You get openeԁ up our eyеs in
order tο varying opinion of this kinԁ of toрic using
intriguing, notable аnd stгong aгticlеs.
Here is my website Xanax