torsdag 23 oktober 2008

Terecension - Fenghuang DanCong Song Zhong

(TeBloggens förra inlägg introducerade oolongte-klassen DanConger. Det är bra att läsa det först, om man inte har gjort det.)

Jag fick provsmaka detta DanCong på In the Mood for Tea, och sedan var jag fast. Det var ett dyrt te; 300 kr/hg, men vettet var mindre än plånboken i detta fall, och smaklökarnas makt var stor.

Rent namnmässigt är Fenghuang DanCong Song Zhong ett något förbryllande DanCong, då det inte följer den normala namnkonventionen med en beskrivning av en doft eller en arom. Song Zhong verkar snarare hänvisa till att teplantan har anor från Song-Dynastin. Men andra DanConger verkar inte kunna vara Song Zhong; "Mi Lan Xiang Song Zhong" = "Mi Lan med anor från Song-dynastin", verkar inte existera. Så Song Zhong är inte en klass teer, utan ett unikt te.

Jag skulle lätt sätta etiketten "litchi-DanCong" på Song Zhong, om jag behövde ge det ett namn i stil med andra DanCongers namn. Persika kanske kan ge en liten aning åt smaken, men åk och köp lite färsk litchi eller rambutan, eller köp en burk konseverad litchi, så kommer ni att förstå vad jag menar.

Jag har bryggt Song Zhong på lite olika sätt; mest i gaiwan, men också i glastekanna. Oftast med 95-gradigt vatten och 1/3 blad (bladen är ganska stora). Det är ett mer förlåtande DanCong jämfört med Mi Lan och Gui Hua. Visst, det blir bittert om man glömmer bort det, men inte samma snabba, otrevliga och nästan oudvikliga bitterhet som vissa DanConger har. Det indikerar vilken fantastisk kvalité det här teet har.

Jag tänker inte skräda mina ord här. DanCong Song Zhong är ett av de allra bästa teerna jag har druckit. Första bryggningen är en orgasmisk upplevelse av mjuk, sval fruktighet. Det är svårt att beskriva i ord. Kanske passar det bara mina smaklökar perfekt. Detta är inte ett särskilt blommigt DanCong, och då det för tillfället finns mycket gröna, rullade oolonger i min tehylla är det extra trevligt med ett lite annorlunda te. Det är heller inte så "vuxet" och robust som Wuyi-oolonger, utan väldigt finstämt. Och det luktar fantastiskt.

Kommande 3 bryggningar är också mycket njutningsfulla, med en lite snällare, ljusare framtoning. 5:e bryggningen börjar bli lite mer som lätt smaksatt varmvatten. Jag borde brygga ännu fler bryggningar nästa gång för att se om det händer något spännande, men jag kan ändå konstatera att jag tycker att detta är ett fantastiskt gott te värt sitt höga pris.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter fint! Är väldigt oinsatt i oolong men det verkar spännande. Provsmakade ett oolong på In the mood for tea senaste gången jag var där. Tyckte mig också känna smak av litchi. Vet inte om det var exakt samma te, men det kanske det var.