torsdag 23 april 2009

Terecension - HouDe Aged NanTou Oolong

Det här är ett av de teerna som Tekoppen var vänlig nog att ge mig vid vårt senaste tebyte. Ett taiwanesiskt, rullat oolong från 90-talet, som rostats en enda gång under mycket lång tid, för att sedan lagras.

Jag bryggde 90's Selected Aged Nantou i en gaiwan med ca 1/5 blad och 95-gradigt vatten. Jag gav bladen en snabb sköljning i hett vatten innan första bryggningen.

Mitt tidigare lagrade oolong från HouDe var mjukt med en tydlig rostad ton. Aged NanTou är till en början distinkt annorlunda. Den drar mina smakassociationer starkt åt nyponsoppa. En eterisk, lätt söt, lätt syrlig nyponsoppa. Jag är genellt sett inte alls förtjust i syrliga smaktoner i te, men jag Aged NanTou klarar sig ändå ganska bra. Det är helt utan bitterhet, och har inte så starka lakritsaktiga toner som vissa lagrade oolonger kan ha. Teet har en lätt fruktighet - tydligare än hos t.ex. många Wuyi-oolonger - men den anas bara under övriga smakintryck.

Under senare bryggningar framträder rostningen tydligare, mellan den syrliga nypon-touchen avtar något. Aged NanTou håller profilen i många bryggningar, jag tyckte att 9:e bryggningen fortfarande var givande.

Jag hade gärna sätt ännu mer distinkt "lagrad" smak hos det här teet, men det är gott och trevligt och jag kommer att dricka upp resten med nöje.

2 kommentarer:

Tekoppen sa...

Nyponsoppa? Intressant! Jag tror att det är samma smak som jag kallar rutten ketchup... Kul att läsa om dina intryck eftersom du är mindre novis när det gäller lagrade oolong. Nu blir jag ännu mer nyfiken på lagrat oolong.

Johan F sa...

Jag har aldrig smakat lagrade wulong, men jag brukar tycka att vissa pu'er har en arom som jag associerar till just nyponsoppa och snus. Jag har visserligen bara provat snus en gång, men jag tycker folk som snusar luktar nyponsoppa, fast på ett äckligt sätt. Dock tycker jag aromen som liknar snus/nyponsoppa är behaglig i pu'er. Eftersom det i båda fallen pu'er och lagrad wulong handlar om lagrat efterfermenterat te antar jag att det är samma arom. Ska försöka få tag på lite lagrad wulong, det låter väldigt intressant.