lördag 5 maj 2007

Synden är en jäktad kopp te?

Jag har hört folk säga att synden är en jäktad kopp te. Och läser man Tebloggen, med dess utläggningar om Gong Fu och multipla bryggningar, kan man lätt tro att te inte är något för den tidspressade människan. Det är naturligtvis fel. Te verkar på många uppiggande och stimulerande, men vissa undersökningar har visat att det också kan sänka halten av stresshormon i blodet. Och även fast ett fint oolongte eller vitt te kanske inte bör stressas igenom på fem minuter innan man går till jobbet, så finns det teer som passar alldeles utmärkt för det.

En generell regel är att ju mer finfördelade de torkade tebladen är, desto fortare går det att brygga teet. Svart te har en uppsjö olika beteckningar som man kan stöta på. BOP står till exempel för "Broken Orange Pekoe", som alltså är mer finfördelat än OP, "Orange Pekoe". Orange Pekoe är en standardbeteckning som inte säger särskilt mycket om teet i vår moderna tid, utan användes som en kvalitetsbeteckning förr i tiden.

Ännu mer finfördelat än BOP är CTC, som betyder "Crushed Teared Curled". De indiska Assamteerna säljs ofta som CTC. Med CTC kan du få dig en fullgod kopp te på en minut. Dock så är de teer som görs CTC ofta tunga och kraftiga teer som lätt blir beska, och de är ofta lämpliga att komplettera med mjölk och kanske socker. Eller med mjölk, socker och kryddor till en chai, som indierna ofta gör.

De flesta svarta teer passar faktiskt bra som snabbteer, eftersom de generellt sett bara kan bryggas en gång. Man förlorar alltså inget på att inte ha tid att brygga dem flera gånger. Dessutom ska de bryggas med kokande eller näst intill kokande vatten, och därmed behöver man inte ödsla tid på att låta vattnet svalna. Grönt te låter sig också bryggas relativt snabbt och lätt. Varför inte lägga tebladen i en termos och fortsätta brygga om dem när man kommer till jobbet eller plugget? Grönt te bryggs bäst i ungefär 75-gradigt vatten, men det går ju att spä ut sitt kokande vatten med kallvatten för att snabbt få ner temperaturen.

Synden är en jäktad kopp te? Jag vill snarare säga: det finns alltid tid för en kopp te.

Inga kommentarer: