torsdag 3 maj 2007

Terecension - Thailand Ming Thai Oolong

Dags att öppna en ny provsmakningsförpackning bland de som jag beställde från Upton Tea Imports.

Av utseendet att döma är Thailand Ming Thai Oolong (Ming Thai Reserve) någonstans mellan lättoxiderat och medeloxiderat. Det är rullat till bollar som ljust oolongte ofta är, men det torkade teet har en något muskig doft som är mer karakteriserade för medeloxiderat oolong än ljust oolong. Jag bryggde det i en liten Yixing-kanna i fyra bryggningar. Förmodligen hade det tålts att bryggas fler gånger, men man blir mätt på te efter ett par deciliter.

Första bryggningen var blommig med en touch av syrén i smaken. Kanske inte så blommig som vissa andra oolongteer kan vara vid första bryggningen, men å andra sidan hade första bryggningen en trevlig sötma som ofta inte framträder förräns vid senare bryggningar. För att vara en första bryggning var den mycket bra. Eftersmaken är lång och blommig.

Andra bryggningen är något mindre komplex. En märkbar del av blommigheten är försvunnen och ersatt av en mörkare karaktär med ett nätt och jämnt märkbart sting av beska. Eftersmaken är söt.

Tredje bryggningen är balanserad och en viss del av blommigheten har återvänt. Kanske bryggde jag andra bryggningen för länge. Tredje bryggningen är i alla fall ett mycket gott, sött och bloomigt ljust oolongte utan någon beska men med lite fylligare smak än första bryggningen.

Även fjärde bryggningen stod sig bra utan att bli tunn som vissa oolongteer kan bli efter ett par bryggningar.

Thailand Ming Thai Oolong är ett mycket gott oolongte, men för oss svenskar är det nog inte värt besväret att importera det från USA som jag gjorde när det finns liknande teer - som högklassiga Taiwanesiska oolonger - hos några av våra inhemska tehandlare.

Inga kommentarer: