torsdag 14 februari 2008

Terecension - Golden Monkey

Efter en forumförfrågan om bra kinesiska svarta teer (eller Congou, som de också kallas) blev jag tipsad om Golden Monkey. Det kostade ca 100 kr/hg hos SpecialTeas, och var den största anledningen till att jag valde att beställa från just den tesajten. Det var det enda teet som jag beställde i större mängd från dem. Jag ångrar mig verkligen inte.

Utseendet på de svarta tebladen med några få, spridda, gyllene knoppar avslöjade inte mycket. Men när jag doftade på de torkade tebladen av China Golden Monkey (Fujian) slogs jag av den tydliga doften av kakao. Inte solid choklad, men åt mörkt kakaopulver. Mycket lovande. Jag bryggde det i en vanlig porslinskanna med kokande vatten i ungefär tre minuter.

Det första som imponenerade på mig hos det bryggda teet var hur lent det var. Inte ett uns av den sträva bitterhet som finns hos alltför många svarta teer. Det andra var en lätt sötma hos den stabila kroppen hos teet, och strax efter det en smakexplosion av starka kakaotoner, en touch av kaffe och en touch av jordighet. Kakaosmaken, tillsammans med en lätt sötma, låg kvar i munnen i flera minuter, och om jag stängde ögonen kunde jag nästan föreställa mig att jag drack en vuxen chokladmjölk.

De flesta teer blir i mitt tycke bara sämre när de passerar ljummen temperatur (särskilt gröna teer, som lätt blir bittra då) men hos Golden Monkey förstärktes bara chokladtonerna ytterligare när teet svalnar.

På påsetiketten stod det "good for multiple infusions". Jag kände mig skeptisk till påståendet - jag hade aldrig stött på ett svart te som inte blev märkbart mindre komplext till andra bryggningen - men jag hade ingenting emot att försöka, och till min förtjusning lyckades jag få ut inte bara en utan två bra bryggningar till av teet.

Jag kan inte nog rekommendera Golden Monkey för den som vill ha ett fylligt, mjukt, smakrikt svart te med tydlig kinesisk profil. Det har seglat in på andra plats på min lista över svarta favoritteer.

2 kommentarer:

Tekoppen sa...

Jag har alltid blandat ihop Golden Monkey med Golden Yunnan, men det verkar vara helt olika profiler på teerna. Din välskrivna recension gör mig sugen på att prova GM.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR
archives of versions 2.xx and 3.xx. http://www.
passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords
to RAR and WinRAR archives.

Hello, I enjoy reading through your article. I wanted to
write a little comment to support you.