torsdag 7 februari 2008

Terecension - Clouds and Mist Organic

Beställningen från SpecialTeas har äntligen kommit och jag har börjat sörpla mig igenom provsmakningsförpackningarna. Objektet för denna recension, China Clouds and Mist Organic, är ett ekologiskt, grönt te för ca 60 kr/hg som jag faktiskt måste utnämna till det bästa gröna vardagsteet jag har druckit hittills.

Jag beställde det dels på grund av det vackra namnet, men framför allt på grund av beskrivningen om "vegetabiliska" toner i teet. "Vegetabilisk" är ett attribut som ofta tillskrivs japanska gröna teer, och som frekventa läsare vet så hyser jag stor uppskattning för japanska teer. Men jag vill också utforska den fantastiskt rika tradition som finns hos kinesiska gröna teer, och min kinesiska favorit hittills (Tian Mu Green, recenserat 14:e juni) hade en mycket trevlig mix av japanska och kinesiska drag.

Jag bryggde Clouds and Mist i 70-75 grader i 2-3 minuter. Min erfarenhet är att kinesiska gröna teer ofta ger en blekare färg hos drycken än vad japanska ger, utan att för den delen vara underbryggda. Jag kvävde därför impulsen att brygga det längre, trots den ljusa gulgröna färgen. Den första klunken avslöjade ett lent, friskt te med väldigt mycket "grön" smak. De första tonerna hade tydliga japanska drag - subtila toner av sparris och nori-alger - som sedan gav rum för en mer traditionell, kinesisk smakprofil som för tankarna till en hö och gräsfyllda ängar på heta sommardagar. Eftersmaken är lite lätt blommig med svaga rostade toner, men den är tyvärr inte särskilt lång.

Andra bryggningen gav en liten förstärkning åt de kinesiska elementen och en liten förminskning åt de japanska. Kanske var den lite sötare, men den totala frånvaron av bitterhet gjorde sötman mindre viktig.

Clouds and Mist skriker "grönt te". För mig är det här en perfekt balans av gröna smaker. Det är kanske inte lika komplext eller smakrikt som Tian Mu Green, men för priset och för faktumet att dessutom är ekologiskt så tycker jag att det här är en riktig fullpoängare.

5 kommentarer:

Katarina sa...

Hej!
Tack för en jättetrevlig och bra blogg, jag läser den regelbundet! Har en fundering kring grönt te med jasmin som jag är väldigt förtjust i. Jag köpte ett, i mitt tycke, jättegott grönt jasmin te i London (vanlig livsmedelbutik i Chinatown) i våras som heter China Jasmin tea, Yinhao. Fuijan tea import & export står det även på burken. Jag har försökt att hitta samma eller ett liknande te men inget som jag testat smakar så mycket jasmin som detta gjorde. Har nu testat en hel del gröna, båda billiga och dyra, och jag känner jasminsmaken i dem men det är inte samma jasminsmak. Har du tips på ett bra jasminte? Såg att du rekommenderade Teaspring.com i ett tidigare inlägg, funderar på att beställa.

Med vänliga hälsningar
Katarina

TeBloggaren sa...

Hej, Katarina. Vad glad jag blir över att höra att du gillar Tebloggen.

Mitt personliga favorit-jasminte är "Jasmine Dragon Phoenix Pearl" från Upton Tea Imports. TeaSpring har ett liknande te som de kallar "Te Ji Pearl Jasmine". Men jasminpärlor har en ganska mjuk jasminsmak, och det låter som att du är ute efter en variant med kraftigare smak.

SpecialTeas, som jag nyligen fick te från, har ett "China Jasmine Yin-Hao", dvs samma kvalité som det du köpte i London. Jag är mycket nöjd med kvalitén på de av SpecialTeas teer som jag har testat hittills.

Om du bor i Stockholm så brukar In the Mood for Tea ha Yinhao Jasmin, även om det enligt deras hemsida är tillfälligt slut.

Om du väljer TeaSpring så varför inte beställa en liten mängd "Bi Tan Piao Xue" och en liten mängd "Te Ji Pearl Jasmine", och se vilket du gillar bäst?

Mvh
Tebloggaren

Magdalena sa...

Det här teet låter ljuvligt, Caroline, men så gillar jag ju sådär subtila och finstämda teer också.

Katarina igen! sa...

Tack för ditt svar! Jag köpte faktiskt SpecialTeas "China Jasmine Yin-Hao" i höstas, tycker jättemycket om det men det har inte samma starka jasminsmak. Kan mitt "londonte" ha varit smaksatt med syntetiskt jasmin? Hmm... jakten går vidare! Har nu beställt samtliga jasminteer från Teaspring i 25g provpåsar så nu har jag höga förhoppningar på dessa!

Ha det gott!
Katarina

TeBloggaren sa...

Lycka till, Katarina, och återkom gärna med dina betraktelser över jasminteerna från TeaSpring.

Jag tycker ofta att det brukar vara en ganska tydlig smakskillnad mellan syntetiskt smaksatt jasminte och naturligt jasminte (dessutom får jag alltid fruktansvärt ont i magen av syntetiskt jasminte). Yinhao är en såpass hög kvalité att jag tvivlar på att det var smaksatt med essens, såvida det inte var ett fusk-Yinhao. Kanske var det helt enkelt väldigt färskt?

Vill du vara riktigt experimentell så kan du ju alltid köpa en liten flaska jasminessens och tillsätta till tebladen, och se om smaken drar åt det håll du vill.

Mvh,
Tebloggaren