fredag 27 mars 2009

Terecension - Lagrat Mu Zha "Si Ji" oolong

Vi var ett gäng bloggare som gjorde en gemensam beställning från HouDe; en av de mest ansedda tehandlarna på internet, och igår så mötte jag upp med Tekoppen och fick min beställning.

Lagrad oolong är inte det första som de flesta stöter på i tevärlden. Så var det heller inte i mitt fall; det var först för dryga året sedan, i Montreal, som jag för första gången fick möjlighet att smaka lagrat oolong. Till en början tyckte jag att smaken var ovan - det smakade inte alls som något oolong jag hade druckit tidigare - men när jag väl kommit över den första chocken ville jag ha mer. Numera tänker jag på lagrat oolong som en helt egen smakkategori, för lagrade oolonger har ofta gemensamma drag.

De flesta teer lämpar sig inte för lagring. Undantagen är pu-er, Liu An, Liu Bao och oolong. All oolong lämpar sig heller inte för lagring, utan i snitt är det teer som är ganska kraftigt rostade och åtminstone mer än 20% oxiderade som ger bäst resultat. Alla entusiaster av gröna, taiwanesiska oolonger som BaoZhong och AliShan vet hur trista dessa kan bli redan efter ett halvår.

Rostning är nyckeln till att lagra ett oolong. Gröna oolonger rostas normalt inte, men görs det (rostning över öppen eld anses bäst) så stoppas delar av processerna som bryter ner smaken, samtidigt som fukthalten blir lägre. Lagras sedan teet relativt svalt och lufttätt så sker en fermenteringsprocess (ja, i det här fallet är det faktiskt fermentering, inte oxidering), som utvecklar helt nya smaker hos teet. Med jämna mellanrum så tar man fram teet och rostar om det, för att kontrollera smakutvecklingen. Till skillnad från pu-er så utvecklar lagrat oolong sällan några jordiga toner. Istället är en sötaktig ton av karamelliserat socker vanligt förekommande.

Ibland händer det att temakare försöker kränga dåligt oolong genom att tungrosta det, lagra det ett tag och sedan sälja det dyrt som exklusivt, lagrat oolong. Men ett bra lagrat oolong kräver ett bra baste, så köp bara lagrat oolong från pålitliga källor. Undvik också dem som försöker sälja lagrat te (eller te i allmänhet) med hjälp av hälsoargument. Det betyder att teet inte är tillräckligt gott för att de ska kunna sälja det i alla fall.

Mu Zha 'Si Ji' från HouDe (ca 200 kr/hg) är ett handskördat, rullat taiwanesiskt oolong från början av 1990-talet. De mörka, torkade bladen doftar inte särskilt starkt, vilket förvånade mig en smula. Jag bryggde det i gaiwan i 100-gradigt vatten med kanske ½ cm teblad i botten. Den första bryggningen lät jag ta ungefär 1 minut; resterande ca 30 sekunder.

Det här är ett mycket trevligt, "snällt" lagrat oolong. Nästa gång tror jag att jag ska ha lite mer blad i gaiwanen, för att få starkare smak. Det finns ingen bitterhet i smaken så det verkar vara svårt att överbrygga. Smaken påminner om Shui Xian, men är fruktigare och betydligt fylligare och djupare. Framför allt eftersmaken är fruktig, med inslag av färsk aprikos och torkat päron. Eftersmaken har också en anis-aktig smakton (jag skulle kunna likna det vid lakrits och mentol, men eftersom jag varken gillar lakrits eller mentol, men gillar det här teet, så är det nog inte en bra liknelse).

Smaken förändras faktiskt inte särskilt mycket över bryggningarna. Men jag ska testa att brygga det med mer blad, och återkommer med anteckningar kring hur det blev.

Mitt inledande intryck är i alla fall mycket gott. Jag är glad över att jag beställde det här teet, och kommer att njuta av att dricka upp det. För mig, som ha varitmycket svårflörtad av pu-er, innebär det en trevlig möjlighet att få utforska de lagrade teernas värld, och det känns också som att det skulle kunna vara ett bra te att föra in nybörjare i de lagrade oolongernas värld med.

2 kommentarer:

Tekoppen sa...

Intressant att lakritssmaken finns även i Mu Zha 'Si Ji'. Jag funderade på att köpa detta te men slog aldrig till eftersom det inte stod beskrivet någon smak på Hou De's hemsida, bara doft. Jag är glad att du slog till, det ska bli kul att se dig jänmföra med lagrad NanTou och lagrad DanCong.

Ps. Imponerade välformulerad recension för att ha tillkommmit så snabbt!

TeBloggaren sa...

Jag ser också fram emot det :) Det är ju svårt att bestämma mig för vad man ska sörpla först. Jag har testat Bai Hao, som jag tyckte mycket om, men det vill jag brygga någon gång till innan jag recenserar det.