måndag 30 mars 2009

Terecension - 'Bei-Pu' Bai Hao Oolong

"Bai Hao" inbjuder till förvirring. Själva ordet betyder "vitt hår" eller "vitt fjun", och syftar på att de torkade tebladen hos äkta Bai Hao oolong ska ha en vit tipp. Men med detta namn förväxlas detta mörkrostade, taiwanesiska oolong lätt med Bai Hao Yin Zhen, som är ett högkvalitativt vitt te.

Alternativa namn som förekommer är bl.a.

* Oriental Beauty; en engelsk benämning
* Dong Fang Mei Ren, en kinesisk översättning
* Wu Si Cha, "de fem färgernas te"

Bai Hao oolong är ett mörkt (50-70 % oxidering), orullat, rostat te som man kan säga upptar en helt egen genre bland de taiwanesiska teerna. Till de andra genrerna räknar jag 2) ljusa, rullade oolonger, t.ex. Tung Ting, och 3) ljusa, orullade oolonger, t.ex. BaoZhong. De flesta anonyma teer som säljs under namnet "Formosa Oolong" vill egentligen vara Bai Hao, men lever inte upp till kraven.

Och kraven är inte små - det som gör Bai Hao så speciellt är att teplantan för att utveckla den rätta smaken få sina blad bitna av insekten Jacobiasca Formosana Paoli. Ämnen i dess saliv påbörjar oxidationen av teet i förtid och ger en extra sötma åt teet. Behovet av denna gräshoppa trivs gör att Bai Hao odlas utan bekämpningsmedel.

HouDes 'Bei-Pu' Bai Hao (ca 150 kr/hg) är handskördat och har odlats i Bei Pu i kommunen Shin Zhu i Taiwan.

De torkade tebladen är långa, mörka och vackra, med vita och grönbruna stråk. De expanderar förvånansvärt mycket när man brygger dem, trots att de är orullade. Jag bryggde teet i gaiwan med ca 1/3 löv, 95-gradigt vatten och ca 1 minuts första bryggning. Brygden blir bärnstensfärgad.

Smaken är mångfaldig och rik. Den får mig att tänka på smörig mjölkkola av någon anledning. Men den är också blommig med toner av plommon och honung. Smaken är söt och förvånansvärt len, men ändå med ett litet sting. Bai Hao har inte samma skarphet som t.ex. First Flush Darjeeling. Det påminner mig en del om Tai Tung 'Hao Xian', ett svart taiwanesiskt te som jag tidigare beställt från HouDe. Men med tanke på att Hao Xian tillverkades av samma teplantor som användes till oolong så är det kanske inte så underligt. 'Bei-Pu' Bai Hao har inte samma påträngande rostning som t.ex. Wuyi-oolonger brukar ha, utan är mer elegant och finstämt.

Följande bryggningar lät jag dra i 20-30 sekunder, och jag har fått ut ända upp till sex bra bryggningar. Blommigheten avtar något i senare bryggningar, men teet håller fortfarande upp mycket komplexitet.

Jag tycker att det här är ett fantastiskt te - utan tvekan prisvärt och rekommendabelt. Det påminner mig om varför jag älskar oolong.

1 kommentar:

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR
and WinRAR archives.

It's fantastic that you are getting ideas from this post as well as from our discussion made at this place.