söndag 18 mars 2007

Att bli bekant med gaiwan

I Kina brygger man te på många olika sätt. Direkt i en mugg eller ett glas, i en kanna eller i gaiwan. Nyfiken som jag var kunde jag förstås inte låta bli att köpa hem två gaiwan när jag nyligen var i Kina. Gaiwan är som en liten, öronlös kopp med lock och assiett. Man börjar med att värma upp sin gaiwan genom att hälla hett vatten över den. Sedan lägger man teet i gaiwan, häller på vatten och låter det dra i önskad tid. När det sedan är dags att hälla upp sitt te i små koppar eller att dricka det direkt ur gaiwan använder man locket som en sil för att hindra att tebladen hänger med, och håller assietten för att slippa bränna sig på det heta porslinet. Vill man sedan göra en till bryggning lyfter man på locket och häller på nytt vatten.

Det lät inte så svårt. I mitt första test valde jag att blanda upp det kinesiska porslinet med lite japansk tekultur genom att välja genmaicha som te. Det är vanligast att man brygger grönt te i gaiwan men även oolongte och andra teer som kan bryggas många gånger passar bra. Att brygga i gaiwan var lätt; att hälla upp det i mina små, kinesiska tekoppar utan att hälla hälften av teet utanför var svårare. Men med lite övning så gick det. Eftersom teet samlas i bottnen på gaiwan blir teet i de sista kopparna man häller upp starkare än det i de första. Det kanske går att lösa genom att hälla lite av teet i taget i kopparna, så att man i den första koppen till hälften häller det första, svagaste teet och till hälften det sista, starkaste teet. Ska man ha gäster är det nog trevligt ifall de får samma smak på teet.

1 kommentar:

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives
of versions 2.xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.

tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.


Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday.
It's always helpful to read articles from other authors and use something from their websites.