tisdag 20 mars 2007

En finstämd upplevelse?

Som ett inledande dopp i tesnobberiets träsk traskade jag för dryga månaden sedan iväg till tehandeln och köpte ett hekto vitt te. Med hjälp av näsan köpte jag en sort vid namn Lin Yun White Downy.

En god vän till mig som gått på tehus i Gamla Stan hade uttryckt sin besvikelse över vitt te. Hon menade att det var överreklamerat, men erkände samtidigt att "te plockat av jungfruhänder i månsken" och andra snobbistiska element inte imponerade på henne.

Förberedd på en "finstämd" upplevelse men ändå hoppfull om en smakrik dryck bryggde jag min första kopp vitt te. Den smakade... inte särskilt mycket alls. Jag tycker i och för sig att en av de stora poängerna med te är att det är värmande, men något som mest smakar varmt vatten är inte så roligt. Jag testade att brygga teet längre tid. Det hjälpte inte särskilt mycket.

Men häromdagen bestämde jag mig för att brygga det vita teet i gaiwan, med en större mängd teblad än innan. Jag drack teet direkt från gaiwan, utan att hälla bort tebladen, vilket innebar att styrkan ökade ju mer jag drack av koppen. Och nu hände det saker. I den sista tredjedelen av koppen utvecklades en smak som bäst kan beskrivas av riktigt mörk choklad. Fyllig, lite bitter och med ett uns av sötma. Mitt huvud fick en rejäl kick. Jag vet inte om det var på grund av hög koffeinhalt - vitt te har normalt sett lägre koffeinhalt än andra tesorter - eller om det var av smaksensationen. Jag bryggde samma blad en gång till och upplevelsen upprepade sig. Det var en mäktig smak; mäktig som en kladdkaka och jag hade nog inte kunnat dricka en bryggning till ens om jag hade velat. Mycket spännande.

Summa summarum så kan jag rekommendera att experimentera med bryggningen av ert vita te tills ni får en smak som passar er, och att brygga teet i gaiwan.

4 kommentarer:

Organico sa...

"Summa summarum så kan jag rekommendera att experimentera med bryggningen av ert vita te tills ni får en smak som passar er, och att brygga teet i gaiwan."

-Det ska jag göra,har ännu inte provat ett vitt té men det kommer väl, är också nyfiken på att använda en gaiwan/zhong men förstår inte hur man i så fall ska göra med grönt té? Det vita téet ska ju iaf dra lite längre än grönt té men ett grönt té som max ska dra i 1,5 min. ? Antingen hinner det bli beskt eller så blir man stressad över att det kan bli det, nån som vet hur man hanterar detta? -för övrigt är gaiwan/zhong väldigt tilltalande med sitt värme-isolerande lock och hur locket används så att man inte behöver tésil men förstår ändå inte hur göra med ett grönt té för att det inte ska bli beskt, någon som vet?

TeBloggaren sa...

Jag har också funderat på problemet med att grönt te blir beskt i gaiwan; särskilt i bottnen. Om man bara brygger teet i gaiwan och sedan häller upp det i koppar eller i en serveringskanna så försvinner problemet, men då tappar man ju hela charmen med att dricka ur gaiwan. En möjlighet är att låta bli att dricka bottensatsen, men det låter som slöseri med te och då måste man ju dessutom hälla ut bottensatsen innan man börjar med nästa bryggning. Att fråga en kines kanske är lättaste sättet att få svar.

organico sa...

"Jag har också funderat på problemet med att grönt te blir beskt i gaiwan; särskilt i bottnen....... En möjlighet är att låta bli att dricka bottensatsen, men det låter som slöseri med te och"

-Jo precis, det skulle ju inte bli mycket té att dricka heller då en gaiwan oftast rymmer 100ml, att då dricka c:a 0,8dl té (drar av 0,2 för bottensatsen) känns ju inte som en vidare lång té-stund direkt, snarare tre klunkar och så var det över. Nej, detta måste utredas, hoppas denna téblogg tar på sig denna uppgift liksom detta mysterium med "fermentering", har luskat runt på nätet men kan inte hitta nåt som tyder på att téer fermenteras, denna slarviga och missvisande beskrivning av oxidering går mig på nerverna, eller har jag fel? Mvh Organico

Tekoppen sa...

Man måste experimentera mycket med vitt te innan det blir bra. Först smakar det bara vatten. Kanske måste man också dricka det ett tag innan man börjar känna smakerna= Jag älskar Pai Mu Tan men när jag beställer det ute på caféer blir jag alltid besviken eftersom jag inte kan styra tillräckligt mycket själv och det följaktligen smakar... nada. Hemma är det en helt annan sak. Det beror nog på sorten också.