torsdag 29 mars 2007

Kaffeklemandet och krav på våra caféer

Kaffedrickarna lever i en fantastiskt tid. På de flesta caféer kan du förutom svart bryggkaffe få caffe latte, cappuccino och enkel, dubbel och trippel expresso, samt, om du har tur, macchiato, mocca och kaffedrinkar smaksatt med en uppsjö av olika sorters kaffesirap. Kaffemaskinerna är glänsande och avancerade och pyser på ett roligt sätt. Caféägarna skryder om hur de har gett sin personal barrista-utbildning.

På samma café, särskilt på landsorten, är det troligt att endast en rad på menyn tillägnas te. Där står det: "te, [samma pris som kaffe] kr". Du frågar vad det finns för te. I värsta fall ser servitrisen konstigt på dig och tar fram en påse Liptons Yellow Label. I ett marginellt bättre fall ler servitrisen mot dig och tar fram en ställning med Liptons basutbud av tepåsar: några fruktteer, English Breakfast, Earl Grey, något grönt te och Yellow Label. Du känner dig inte helt nöjd men är trots allt väldigt sugen på te och beställer en kopp. Servitrisen kommer en stund senare fram till dig med en din valda tepåse, inslängd i en standardmässig kaffekopp och kräver dig på 15-25 kr. Fem minuter senare är ditt te uppdrucket och du känner dig lurad. Detta är vardagen för tedrickare på studentrestauranger, företagsrestauranger, vanliga restauranger och vanliga caféer landet över. Hur länge ska detta övergrepp på våra smaklökar och vår integritet fortgå?

För att över huvud taget kunna servera te utan att skämmas anser tebloggen att ett café ska uppfylla minst tre av följande krav:
 • Teet skall serveras i tekoppar rymmandes minst tre deciliter
 • Teet ska finnas i lösvikt och utbudet skall vara minst sju sorter
 • Teet skall serveras i en egen kanna som man kan ta med till bordet
 • Om kunden inte får brygga teet själv skall personalen ha utbildning i hur man brygger olika sorters te

För att dessutom kvalificera som ett bra café anser tebloggen tre av följande villkor ska vara uppfyllda:

 • Påtår av varmvatten skall vara gratis
 • Det skall finnas växtmjölk att få till teet
 • Teutbudet förutom smaksatt svart te skall bestå av minst två sorters grönt te, lapsang och en sorts rooibos
 • Det ska gå att få chai latte (kryddte med varm mjölk)
Om caféet dessutom ska få en extra guldkant i hörnet anser tebloggen att:
 • Det skall finnas honung och citron att få till teet (mjölk och socker anses vara självklarheter)
 • Teutbudet skall innefatta oolongte
 • Att ett fat att lägga tekulorna på skall medfölja varje teservering

Även om tedrickarna blir allt fler och allt kräsnare kommer det ta lång tid innan vi får de caféer vi vill ha om vi inte börjar göra vår röst hörd. Klaga över att det inte finns löste. Påpeka att kaffemuggarna är alldeles för små för att dricka te ur. Säg att teet var äckligt om du inte fick brygga det själv och inte blev nöjd.

Jag var nyligen studentrepresentant när avtalet för instutitionens restaurang/café löpte ut och det var dags att upphandla en ny restaruatör. På varje möte med VD:ar och caféansvarig frågade jag vad de tänkte göra för tedrickarna om de fick driva vår restaruang. Till en början såg de ställda ut, men när jag påpekade hur lyxigt kaffedrickarna har det jämfört med tedrickarna höll de med mig och vissa gav faktiskt löften om att de skulle se till att restaurangen fick löste. Det går att påverka.

4 kommentarer:

Anonym sa...

1. 3dl är inget kav för en tekopp. 2-2,5 räcker bra.

2. Fyll aldrig på med nytt vatten på tebladen (undantag är såklart oolong och finare gröna teer)

3. Citron är till för skräpteer, honung är värdelöst.

4. Inga tekulor

Annars är du på rätt spår

Tekoppen sa...

Jag håller med dig i mycket. Vadan alla dessa pyttekoppar? Vadan tre sorters påsar blandade i en skål samt en liten skål med bitsocker? Det är en sådan dröm att gå på ett bra tecafé! Jag bifogar några krav: Personalen ska kunna te, t.ex. veta hur olika sorters te ska bryggas, ifall den som köper inte vet. Det ska gå att få vattnet i olika temperaturer, t.ex. 70 eller 90 grader. Jag tycker att det är horribelt att varje kopp te kostar ca 25 kronor, har man köpt en borde de efterföljande kosta högst 10. En av mina favorittecaféer har bara påste men man får dricka så mycket man vill för 24 kronor, inklusive att ta så många nya påsar som man känner för - det räknas som självklart där. Självklart ska det finnas växtmjölk till allergiker och veganer. Jag tycker också att det är ett himla oskick att ha poetiska namn på teerna men inte kunna förkla vad det innebär. Jaha Sommarlycka, men vad smakar det? Vilka är ingredienserna? När man som jag är allergisk mot vissa ingredienser är det viktigt att få se en innehållsförteckning för att kunna välja. Te med någon sorts citrusfrukt i kostar mig nämligen mycket obehag.

Härlig blogg, stort tack för all inspiration!

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free
professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR
archives.

As the admin of this web page is working, no hesitation very soon
it will be famous, due to its quality contents.

Anonym sa...

I quite like reading through a post that will
make men and women think. Also, many thanks for allowing me to comment!Here is my web site Goji Active and Vimax Detox