lördag 17 mars 2007

Teslöseriet

Svenskarna börjar få upp ögonen för annat te än det traditionella svarta påsteet. Smaklökarna och tehandlarna jublar. Men eftersom det är få som känner till att man kan brygga grönta teer och oolongteer på andra sätt än svarta så har det också lett till ett enormt teslöseri i detta land. Varför? Jo, gröna teer, oolongteer och vita teer går att brygga flera gånger.

Med bryggning menar jag att hälla varmt vatten på teet och låta det dra tills en önskvärd styrka uppnåtts. Många teer blir till och med bättre av att bryggas flera gånger. Te är torkade teblad och det tar en stund för tebladen att blötas upp och suga åt sig vatten och utveckla sin smak. Särskilt om tebladen är mycket rullade, som många oolongteer är. Oolongte är ofta som bäst tredje bryggningen, men på de flesta teer kan man känna en spännande smakutveckling mellan de olika bryggningarna.

Gröna teer kan i snitt bryggas 2-3 gånger medan oolongteer i snitt kan bryggas 4-5 gånger. Jag har ett nyinköppt Ti Guan Yin oolongte som jag misstänker vinner på att bryggas mer än fem gånger, eftersom det har varit väl smaklöst de första bryggningarna. Jag återkommer med en rapport om saken. Svart te däremot blir sällan bättre av att bryggas mer än en gång.

Så, jämfört med att brygga ditt gröna te en gång och få en kopp te kan du alltså brygga det tre gånger och få tre koppar te. Ditt te räcker längre och teet blir dessutom godare. Kan det bli bättre?

Inga kommentarer: