söndag 29 april 2007

Recension - In the Mood for Tea

Tebloggen hade en lördageftermiddag vägarna förbi Odenplan och fann det oemotståndligt att spana in Stockholms nya tehus; In the Mood for Tea. Och jag får erkänna att mitt kinesofila hjärta blev förälskat med hull och hår. In the Mood for Tea består av två delar; en större del med butik och en mindre del med lounge. Jag kan inte garantera att det stämmer, men jag fick intrycket av att de två ägarna är bröder vars mor har kinesiskt ursprung. De var hur som helst mycket trevliga och entusiastiska.

Butiken är sparsmakat inredd men med ett fantastiskt utbud för den som är intresserad av den asiatiska tekulturen. Här kan man köpa kinesiska lerkannor och japanska järnkannor av många olika vackra modeller och man kan köpa gaiwan och en uppsjö av temuggar. Alla deras varor har inte kommit på plats än, men jag fick veta att de även kommer sälja en glastekanna av en modell jag blev väldigt förtjust i. Jag blev något förvånad av att se ett mindre utbud Höganäskeramik bland den asiatiska högkulturen, men Höganäs är å andra sidan bra keramik, så varför inte?

Butikens teutbud är mindre än i många traditionella tebutikers men jag är övertygad om att detta kompenseras med kvalité. Alla berömda osmaksatta asiatiska teer går att hitta här och de har även ett mindre utbud av smaksatt te. In the Mood for Tea har det bästa utbudet av pu-er som jag har sett i Stockholm med både grön och svart pu-er i både lösvikt, stora kakor och små pellets. De hade drygt sju olika sorters oolong som kostade runt 100 kr/hg. Jag var dålig på att titta på priserna på det gröna teet, men det är förmodligen flera tiokronor billigare.

Loungen bestod av ett par små bort med bekväma, fodrade stola och en soffgrupp med bord. Lugn musik strömmade ur en högtalare. Det var inte stort; max åtta-tio personer får plats där samtidigt. Jag hann tyvärr inte studera tehusmenyn och är därför inte säker på att den innehöll några tilltugg till teet, men att In the Mood for Tea kan servera gott te är jag säker på. Utan att nämna min hobby som bloggare började jag nämligen entusiastiskt diskutera asiatisk tekultur med en av ägarna, som efter ett par minuter frågade ifall han fick bjuda på te. Det finns få raggningsrepliker som funkar lika bra på Tebloggaren, och att det här inte var ett raggningsförsök gjorde det inte svårare att tacka ja. Vi hade diskuterat gaiwan-mysteriet som det har kommenterats om här i Tebloggen, och vi hade även kommit in på min skepsis inför pu-er, och jag misstänker att det var det som fick honom att välja att brygga en bit grön pu-er i gaiwan åt oss.

Bryggcentralen, som jag väljer att kalla den, ligger i hjärtat av butiken och var fiffigt konstruerad som en enorm tebricka (ett tillbehör till den kinesiska teceremonin som samlar upp vattnet som man häller över keramiken och porslinet). Där stod flera fina små Yixingkannor och gaiwan som bara skrek om att bli använda och jag kände mig nästan som att jag var i Peking igen. Tebloggaren med vänner blev bjudna på fem bryggningar av en mycket trevlig grön pu-er innan vi med visst vemod i hjärtat kände oss tvingade att vandra vidare.

In the Mood for Tea är ett fantastiskt komplement till Stockholms övriga teutbud och rekommenderas varmt för alla som vill utforska den asiatiska tekulturen närmare.

Adress: Norrtullsgatan 9, Odenplan

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, tack för tipset, det tehuset kände jag inte till men då är jag inte från Sthlm i och för sig, besökte Grace Tea House för första gången några veckor sedan, drack dock inget té där men trevlig var hon, Grace alltså, iaf, bra att du forskar vidare på gaiwan - gåtan, följer bloggen med intresse!

Anonym sa...

DrickerEndastEkologisktTé ska det ju vara...

TeBloggaren sa...

På In the Mood for Tea sa de att de bara brukade brygga teet i gaiwan och sedan hälla över det i koppar direkt eller i ett serveringskärl för att hindra att det blev för beskt. Jag invände med att kineserna uppenbarligen dricker teet direkt ur gaiwan och de sa att kineser gör många konstiga saker ;)

Mysteriet är sålunda fortfarande inte helt löst. Gaiwan är ju verkligen utformad med sitt lock och sin assiett som för att man ska dricka direkt ur den.

Anonym sa...

Hej,

Tack för din fina recension. Det var ett nöje att få bjuda på te!

I Kina bryggs te ofta direkt i glaset eller i en Gaiwan. Allt eftersom man dricker fyller man på med nytt hett vatten. Man låter ofta en ”bottensats” av te ligga kvar mellan varje bryggning. Denna bryggteknik är mycket enkel och tillfredsställande när man vill släcka sin törst under dagens gång. Det är också ett utmärkt sätt att lära känna ett te på. En gammal temästare vi träffade i Kina uppskattade faktiskt mest av allt att dricka sitt Lung Ching hela dagen från samma glas.

Om man vill uppleva ett te från dess mest tillfredställande sida försöker man att hitta de optimala förhållandena för bryggningen. Det innebär bl a att man avbryter bryggningen vid vissa tidpunkter. Gung Fu-metoden har drivit detta till sin spets.

”Konstigheter” var ett olyckligt ordval. Det jag menade var att Kina är ett stort land med många, ofta motsägelsefulla, traditioner och vanor.

Hälsningar,

Jonas Kwok Sui Almberg, In the Mood for Tea

Tekoppen sa...

Tack för tipset! Den här bloggen är verkligen en guldgruva för wannabe-tesnobbar som jag. Har de ett bra utbud av pu-ehr ska jag trippa dit så snart jag bara kan.

Anonym sa...

Enligt min erfarenhet dricker kineser direkt ur "gaiwan" när de dricker sitt te hemma under enklare former. Får man däremot teet serverat på ett mer formell manér, t ex på ett tehus eller om man prövar teer i en teaffär, häller de ofta upp i en gaiwan först för att sedan hälla i mindre koppar.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.
tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR
and WinRAR archives.

Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading
it, you could be a great author.I will ensure that I bookmark
your blog and will eventually come back in the foreseeable future.
I want to encourage you to ultimately continue your great posts, have a nice afternoon!

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.

xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost
passwords to RAR and WinRAR archives.

Hey there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends.
I'm sure they'll be benefited from this web site.