fredag 25 januari 2008

Men om jag inte är i Stockholm? - En inköpsguide

Det finns tebutiker - eller butiker med löste - i de allra flesta orter med över 5000 invånare. Visst går det alltid att köpa en påse Twinings löste i närbutiken men jag skulle alla gånger stödja en självständig butik. Utbudet i den standardmässiga tebutiken börjar långsamt breddas. Från att bara ha varit svart te - kanske med någon enstaka variant av smaksatt grönt - har de flesta butiker idag teer som Sencha, Genmaicha och Pai Mu Tan.

Men detta kommer knappast att tillfredsställa tesnobben. Även i städer som Malmö, Lund och Göteborg kan det vara svårt att hitta Wuyi-oolong, Baozhong eller Luan Gua Pian. Det finns flera trevliga tebutiker för den som nöjer dig med ett förstärkt standardutbud (Tehuset Java i Lund, t.ex, eller Camellia i centrala Göteborg). Men den som vill ha ett rikare utbud av rena gröna och svarta teer, oolong och vitt te finner sig ofta tvingad att söka sig till nätet och möts då av hundratals olika sajter som alla påstår sig ha det bästa teet. Ofta är en tesajt bra på en eller två genrer men måttlig på de andra. Jag tänkte försöka ge en guide som speglar de rekommendationer som förekommer bland tekonässörerna på nätet. Så, vad vill ni ha?

Grönt japanskt te

- http://www.o-cha.com/
- http://www.denstea.com/ (kan skicka till Europa efter förfrågan)

Grönt kinesiskt te

- http://www.teaspring.com/
- http://www.sevencups.com/

Oolongte

- http://www.houdeasianart.com/ (dyr, men sägs ha väldigt hög kvalité)
- http://www.shanshuiteas.com/
- http://www.jingteashop.com/

Svart te (neutralt och smaksatt)

- http://www.uptontea.com (bra balans på pris och kvalité i de flesta genrer)
- http://www.palaisdesthes.com
- http://www.specialteas.com/

Pu-er

- http://www.houdeasianart.com/
- Yunnan Sourcing LLC (på Ebay)
- http://teamasters.blogspot.com/ (se sektionen "Chinese Teas and Ware")

Hos många av dessa kan man köpa provsmakningsförpackningar för att lättare bestämma vilka teer man vill köpa större mängder av, och ett par av dem har även värdefull information om vilken säsong teet är skördat i (t.ex. sommar 2007 eller vår 2008) så att man vet att det inte har tappat smak av lagring.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag förstår inte varför man skulle beställa främst ifrån utlandet när kvalitetste går att hitta på nätet i Sverige?

TeBloggaren sa...

En befogad fråga. Det är förstås upp till var och en, men för mig är det framför allt av två anledningar. Den ena är att man har större chans att få färskt te om man beställer direkt från det producerande landet (t.ex. med japanska teer). Den andra anledningen är att jag personligen har jag inte hittat någon svensk sida som erbjuder både brett utbud, hög kvalité och möjligheten att köpa i provsmakningsstorlek. House of Tea har beklagligt nog inte provsmakningsstorlekar, men annars verkar de vara en av de bästa svenska nätbutikerna.