tisdag 29 januari 2008

En vägvisare till japanska tekannor

Tebloggaren har ägnat längre stunder de senaste dagarna åt att längtansfullt beundrande titta på tekannor på nätet. Det finns något väldigt betryggande och trivsamt över en tekanna. Särskilt när utbudet av tekannor på denna planet är så stort att varje person kan hitta kannor som resonerar perfekt med ens smak när det gäller material, form och färg.

För en teentusiast kan det kännas alldeles rätt att ha olika sorters kannor till olika sorters te. Eller för olika teregioner. En elegant, engelsk porslinskanna - eller varför inte en silverkanna, om man har bra arvegods? - till indiskt Darjeeling och Assam. En rymlig Gaiwan med lock för kinesiska teer. En liten lerkanna till taiwanesiska oolonger. Och, förstås, en japansk tekanna för Sencha, Genmaicha, Gyokuro och våra andra japanska vänner.

Yokode Kyusu

Dessa keramiktekannor rymmer ofta 3-4 dl te och har ett stadigt, ihåligt handtag som för högkvalitativa Yokode Kyusu ska vara exakt vinkelrät mot hällpipen. Det sägs att leran innehåller mineraler som tar bort bitterhet från teet.

De billigaste Kyusu jag har hittat är från Hibiki-an, där det går att få en enkel, fabrikstillverkad variant för lite drygt 180 kr, inklusive frakt.

Handtillverkade Kyusu är de mest prisade och ligger ofta i en dyrare priskategori; 400-800 kr.

Gray-Seddon har Kyusu i mellanprisklassen; runt 450 kr exklusive frakt. Japanska Tokoname Teapot har ett nästan otroligt stort utbud i alla prisklasser, men beställningsprocessen är något omständigare. Artistic Nippon har mycket vackra Kyusu för runt 700 kr exklusive frakt.

Andra japanska keramik/porslinstekannor är Ushirode Kyusu, som har handtag på motsatta sidan hällpipen som våra vanliga västerländska tekannor, och Dobin, som har handtaget ovanför locket, ungefär som en klassisk kokkanna som man brukade ha på spisen förr.

Tetsubin

Dessa tunga järnkannor är vad de flesta förknippar med japanska tekannor. Ursprungligen användes de för att koka upp vatten direkt på spisen och inte för att brygga te i men de övergick sedan till att istället bli bryggkärl. Då började man glacera eller emaljera insidan för att skydda den från rost, och glacerade Tetsubin bör inte användas på spisplattor.

Tetsubin är kända för att hålla värmen bra, även om porslinstekannor kan tävla ganska bra med dem i det avseendet. Om ens Tetsubin har järnhandtag är det värt att investera i en tjock tehandduk (om man nu inte vill använda en vanlig grytlapp) för att svepa om handtaget när man ska lyfta den varma kannan.

Till skillnad från Kyusu brukar Tetsubin vara relativt enkla att hitta i Sverige. Kedjor som Bönor och Blad brukar ha flera modeller; både de "tillplattade", de medelhöga, de ovala höga och de med rakare sidor. Tyvärr brukar Tetsubin vara dyra, både i tebutiker och på nätet. 600 kr upp till 2000 kr är inte ovanligt. Den billigaste Tetsubin jag har hittat på nätet låg på runt 300 kr.

Holy Mountain Trading Company har ett brett utbud av Tetsubin i den undre delen av prisintervallet, och har dessutom ryktet att ha utmärkt te.

När man köper Tetsubin är det vanligt att man antingen får med sig eller får möjligheten att köpa till 2-4 trevliga, matchande järntekoppar.

Raku

Raku är inte en tekanna per se, så jag ska inte gå in på den särskilt djupt, utan den skål som används för att bereda Matcha (pulveriserat grönt te) i den japanska teceremonin. En handrummad och hantverksglacerad Raku är oftast ruskigt dyr (vi talar om +600 kr för en skål) men för en japansk temästare gäller inget annat än perfektion och hundraåriga traditioner. För den vanlige Matcha-entusiasten duger oftast en något mindre upphöjd skål.

5 kommentarer:

Magdalena sa...

Vet du, jag har aldrig tyckt att det varit några problem med att handtaget på min Tetsubin-kanna (nu vet jag att den heter så också!) blivit för hett, trots att det också är av metall. Huvudsaken är att man låter det stå rätt upp, i stället för att ligga mot kannan...

TeBloggaren sa...

Tack för tipset om att vara uppmärksam på hur handtaget ligger.

Jag kanske har blivit lite paranoid på den fronten efter att fick ganska rejäla andra gradens brännskador på fingrarna på min ena hand efter att inte ha haft tjock nog grytvante när jag tog en het järngryta från eldstaden. Men det var å andra sidan inte en Tetsubin, och den var inte stillsamt uppvärmd av varmt vatten.

Julklappsletaren sa...

Hej Tebloggaren!
Vet du var man kan hitta en gjutjärnstekanna som man kan använda direkt på plattan/elden, och värma tevattnet i?

Anonym sa...

lasa hela bloggen, ganska bra

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of
versions 2.xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.
tk The free professional solution for recovering lost passwords to
RAR and WinRAR archives.

Hello my family member! I want to say that this article is amazing, great written and include almost all vital infos.

I'd like to look extra posts like this .