fredag 28 mars 2008

Senaste nytt i tevärlden

Ryktena har börjat susa kring 2008:s färska teer;

Kinesiskt te

"Kraftigt snöande i slutet av januari och tidigt i februari gjorde att teplantorna började grönska relativt sent i många delar av Kina i år. Nu i slutet av mars har endast ett fåtal sorters te hunnit skördas och nå marknaden, bland dem en del Long Jing samt gröna teer från Meng Ding. Meng Ding började plockas tidigt i mars och Long Jing runt den 18/3.

Som konsekvens av snöandet beräknas kinesiskt te bli ca 20% dyrare än förra året. Men kvalitén väntas bli bättre, enligt ett gammalt kinesiskt ordspråk; mycket snö ger god skörd.

Övriga tekategorier kan väntas bli 15-20 dagar försenade jämfört med de datum då de normalt når marknaden. För oolongte innebär det sent i maj eller tidigt i juni, och för svart te i maj. "

Darjeeling

"Den omväxlande temperaturen i Darjeeling i början av Mars resulterade i att flera tefarmar började plocka sitt te senare än vanligt."

Men årets Darjeeling 1rst Flush har så vitt jag har förstått det nu börjat nå den internationella marknaden.

Japanskt te

"Shincha-skörden i Ujitawara (Kyoto) kommer förmodligen starta i början av maj, för att sedan bli tillgänglig för konsumption någon gång under första halvan av maj."

Shincha är 1rst Flush-skörden av Sencha och Gyokuro, som i Japan påminner mycket om situationen kring Darjeeling 1rst Flush; ett högt prisat men ofta svidande dyrt te.

Japanofiler kan också få det glädjande beskedet att Tebloggaren har druckit upp all sin Sencha, vilket kommer resultera i en beställning av japanska teer inom den nära framtiden. De senaste månadernas kinesiska dominans bland terecensionerna kommer alltså inte vara för evigt.

Teprylar

I recensionen av Uptons vattenkokare med variabel bryggtemperatur efterlyste jag en variant för den europeiska marknaden. Vid min beställning från Dragon Tea House såg jag att de nyss hade tagit in tre intressanta varianter för 220 volt i sitt utbud. Samtliga verkar ha variabel bryggtemperatur. Jag har ingen aning om hur bra de fungerar men det är ändå en lovande utveckling.

4 kommentarer:

Anna sa...

Finns en Philips vattenkokare på svenska marknaden med fyra fasta temperaturlägen (40, 60, 80 och 100 grader) http://www.consumer.philips.com/consumer/sv/se/consumer/cc/_productid_HD4685_30_SE_CONSUMER/Vattenkokare+HD4685-30

har inte testat den så jag vet inte hur bra den är

TeBloggaren sa...

Intressant. Tack för tipset! Roligt att utveckligen går framåt.

Henrik sa...

Och denna:
http://www.tefal.se/All+Products/Breakfast/Kettles/Products/VitesseS+-+small/VitesseS+-+small.htm

Men där verkar det lite lurigare att ställa in temperaturen.

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.
xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.tk The
free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.I read this article fully about the difference of hottest and preceding
technologies, it's awesome article.