måndag 9 april 2007

Drömmar om tebutiker

De senaste tio åren har antalet ställen man kan köpa löste på ökat explosivt. I min hemort på ca 8000 invånare var det porslinsbutiken som hade ett tjugotal burkar löste. Idag har de flesta större livsmedelsbutiker några lådor med löste, och det är vanligt att saluhallar har ett bra utbud. Även många vanliga butiker som Indiska säljer förpackningar med "butikens te". Men teförsäljningens hjärta är naturligtvis tebutikerna (som ibland även ägnar sig åt kaffekultur). Det är de som är entusiasterna och specialisterna, och därför har de oftast bäst te. Hos tebutikerna kan man även hitta allt man behöver kring sitt tedrickande; tekannor, muggar och koppar, silar och kulor och teburkar. Jag blir glad varje gång jag ser en tebutik, inte minst för att det gör att fler människor kan få tillgång till gott te.

Men tebutikernas era är fortfarande i sin linda, och tebloggaren har förstås åsikter om vart framtiden ska ledas. Ett land som har betydligt länge tetradition är Kina. I Kinas större städer finns det tebutiker i de flesta kvarter. Tvärt emot vad man kan tro är te dyrt i Kina jämfört med annan mat och andra varor. För te av god men inte ypperlig kvalitet är 50 kr för 100 g inte ovanligt. Och detta i ett land där 3500 kr i månaden anses vara en hyfsad lön. Till skillnad från alla andra varor tebloggaren stötte på gick det heller knappt att pruta på tepriset. Kineserna anser alltså att te är något värt att betala för. De kinesiska tebutikerna är ganska små och påminner om de svenska i avseendet att större delen av butiken utgörs av stora burkar med olika sorters te. Kinesernas favoriter är grönt te och oolongte, och de populäraste sorterna som jasminte, Long Jing och Ti Guan Yin finns i många olika kvaliteer. De säljer också tillbehör till teet, även om Yixing-lerkannor, gaiwan och teceremoni-set kanske inte är det vi oftast ser i svenska butiker.

Den största skillnaden, som blev en angenäm överraskning, var att de kinesiska tebutikerna hade vattenkokare och bryggset med små, kinesiska koppar så att kunden kunde provsmaka sitt te på plats innan den bestämde sig för om den ville köpa teet. Expiditen hjälpte på ett proffsigt och vant sätt till att brygga teet och bryggde det flera gånger så att man fick känna hur smaken utvecklades genom de olika bryggningarna. Fantastiskt trevligt. Tebloggaren inser att arbetskraft är mycket billigare i Kina är det är i Sverige, men har nu som dröm att även se provsmakning på plats i svenska tebutiker.

En enklare och viktigare åtgärd för de svenska tebutikerna är att teet måste kunna köpas i mindre vikter. Att nästan alla butiker har en minimigräns på ett hekto hämmar upptäckarlustan i tevärlden. Man kanske är nyfiken på att testa vitt te eller oolongte, eller det där smaksatta teet med det konstiga namnet. Men om det sedan visar sig att man inte gillade det så sitter man där med nästan 100 g menlöst te. Allra minst bör te går att köpa i mängd om 50 g, gärna också i 15 g eller annan provsmakningsstorlek. Eftersom te är en färskvara kan tebloggen förstå att butikerna snabbt vill sälja det de har köpt in, men visar sig teet vara gott kommer man förhoppningsvis tillbaka och köper en större mängd. Upton Tea Import, som finns i länklistan, säljer fint te i provsmakningstorlek över nätet. Det är inte billigt, inte minst med frakt, men teupplevelsen och faktumet att många teer kan bryggas flera gånger gör att det oftast är värt priset.

Fler länders tekultur bör också ges plats i tebutikerna. Japanska tekannor har smugit sig in i de svenska tebutikerna de senaste åren, tillsammans med japanska gröna teer som Sencha, Genmaicha, Bancha och Matcha, men den kinensiska tekulturen är fortfarande svårfunnen. Många tebutiker har bara två-tre sorters oolongte av medelkvalitet och ett fåtal sorters kinesiskt grönt te. Tillbehör till gong fu-ceremonin, som mini-lerkannor och droppbrickor är nästan omöjliga att hitta. Klassika, stora, tunna, vit-blå engeska porslinskoppar är också någor som lyser med sin frånvaro i allt för många butiker.1 kommentar:

Linnea sa...

Ja, precis så tycker jag med.. om allt egentligen. Det är därför jag har smakpåsar (vanligtvis på 30g men även 10 g finns på vissa) och drömmen är att kunna göra gong fu cha i butiken i framtiden den dag som jag startar en fysisk butik också.