lördag 21 april 2007

Terecension - Heavy Baked Ti Guan Yin

Beskrivningen av Heavy Baked Ti Guan Yin på Upton Tea Imports löd:

This tea is created by beginning with a high quality Jade Oolong, which is processed under the careful supervision of a skilled roasting master. The resulting tea has a complex flavor, with toasty notes and sweet flavor undertones.

Bakade oolongteer är ungsbakade istället för lufttorkade efter oxidationsprocessen. Jade Oolong är lättoxiderat, Taiwanesiskt oolong. Som ett stort fan av oolongte och rostade smaker som Genmaicha kunde jag inte låta bli att beställa ett prov på 15g när jag gjorde min beställning från Upton Tea Imports.

Försök 1:

Jag brygger alltid mina oolongteer Gong Fu. Den här gången sköljde jag tebladen två gånger i varmt vatten och bryggde dem sedan i en liten, uppvärmd Yixing-kanna 4 gånger.

De torra tebladen hade en ovanlig doft för ett oolongte; en nästan jordig doft som påminde om pu-er. Ganska trevlig.

Min första tanke när jag luktade på första bryggningen var att den inte luktade helt gott men att jag inte kunde identifiera riktigt vad det var den luktade. Färgen på teet var mörkt rosabrun. När jag sniffade närmare tyckte jag mig känna den jordiga doften tillsammans med en liten söt doft. Som tur väl är smakade inte den brygda drycken så som doften, utan var ett ovanligt smakande men mycket välbalanserat te. Fylligt och ganska "mörkt" utan bitterhet, med en lätt sötma i eftersmaken. Lättdrucket.

Efter andra bryggningen hade den otrevliga doften förstärkts - nu förde jag tankarna till något ruttet; svavel, kanske? - och hade tyvärr spritt sig lite till smaken på teet. En smak på gränsen till att vara drickbar. Fortfarande utan bitterhet, men svår att vänja sig vid.

Efter tredje bryggningen var doften ungefär lika stark som innan och nu associerade jag den till gammal tång som hade legat på stranden lite för länge. Även smaken gav sådana associationer. Utan doften misstänker jag dock att smaken inte hade varit så illa, eftersom jag faktiskt drack upp teet utan att tvinga mig i det. Det fanns en lätt sötma i bakgrunden.

Fjärde bryggningen var mycket lik den tredje, utan att bli särskilt mycket bättre eller sämre i smak. Återigen fann jag mig sittande och smutta upp teet, så någonting med det tyckte mina smaklökar uppenbarligen om. Den blir bättre i eftersmaken.

Sammanfattningsvis så framkallade det här bakade oolongteet ungefär samma reaktion hos mig som pu-er gjorde första gången jag drack det. "Vilket konstigt te - inte särskilt gott, men samtidigt är det något som gör att jag fortsätter dricka det." Jag tror mycket väl att det går att lära sig uppskatta Heavy Baked Ti Guan Yin. Problemet är väl att det finns så många andra härliga oolongteer som inte kräver någon invänjningsperiod. Heavy Baked Ti Guan Yin rekommenderas för pu-er drickare, och för oolongdrickare som känner att de har smakat de flesta andra oolongteer.

Jag tror att teet hade vunnit på att bara sköljas en gång innan bryggning, så jag ska testa det och återkomma med en komplettering då. Det känns bara som att man egentligen inte borde brygga det här teet i en lerkanna. Doften är ingenting man vill ska smitta av sig till andra teer.

2 kommentarer:

Tekoppen sa...

Du beskriver nästan på pricken min reaktion när jag drack pu-ehr första gången. Att det tack och lov luktade värre än det smakade. Det sötaktiga och ruttna. Sammanfattningsvis gör du mig mycket sugen på Heavy Baked Ti Guan Yin!

Anonym sa...

This program is intended to recover lost
passwords for RAR/WinRAR archives of versions 2.xx and 3.xx.
http://www.passwordrecoveryforrar.tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.


You could certainly see your expertise within the work you write.
The sector hopes for even more passionate writers like you who aren't afraid to mention how they believe. Always follow your heart.