onsdag 25 april 2007

Terecension - China White Hair Monkey

Jag fick det här vita teet i födelsedagspresent nyligen och ikväll tog jag fram min gaiwan och bryggde det i ca 75-gradigt vatten. Något rädd för risken för bitterhet hällde jag över teet i en mugg innan jag drack det och lät tebladen ligga kvar i gaiwan i väntan på fler bryggningar.

Doften av första bryggningen hade en bedårande doft av färsk eller konserverad aprikos. Samma fruktiga, friska och söta ton fanns hos teet, som hade en mjukt gul färg, ungefär som ett lättoxiderat oolongte. Det fanns ett sting av bitterhet som kan ha berott på att jag bryggde det för länge.

Andra bryggningen kortade jag ner tiden, vilket ledde till en något blekare men fortfarande högst tilltalande version av första bryggningen. Bitterheten minskades men var fortfarande närvarande i bakgrunden. Eftersmaken var lång och dominerades av sötma.

Tredje bryggningen tog jag ytterligare lite kortare bryggtid (egentligen ska man öka bryggtiden något efter varje bryggning), vilket ledde till en mild dryck utan bitterhet och med en touch av aprikos. De bryggda löven doftade fortfarande förföriskt fruktigt.

Vita teer är förvånansvärt mäktiga teer - efter tre gaiwan-bryggningar China White Hair Monkey, sammanlagt ungefär 3 dl te - hade mycket av hungern jag kände innan jag drack teet dämpats. China White Hair Monkey är det mest spännande och komplexa vita teet jag har druckit hittills. Lite åt oolonghållet; milt utan de ljusa oolongernas blommighet men med de mörka oolongernas fruktighet. Jag har lite svårt att bedömma följande påstående eftersom jag är van vid milda teer, men jag tror att China White Hair Monkey smakar tillräckligt mycket för att kunna fungera som en introduktion till vitt te för dem som är vana vid starka, smaksatta teer.

Inköpsställe: Himalaya - Te och Kaffespecialist AB (Hötorgshallen/Södermalms Saluhall)

1 kommentar:

Tekoppen sa...

Råkar du veta vad skillnaden är mellan detta te och Pai Mu Tan / Bai Mu Dan? Jag har nämligen lärt mig att White Hair Monkey är ett vanligt smeknamn på Pai Mu Tan.