söndag 15 april 2007

Recension - Babajan

Etnografiska museets restaurang är inte bara en färgsprakande potpurri av uppmuntrande multikultur, det är också ett mycket trevligt ställe att dricka te på.

Babajan är ett av de bästa caféerna jag har varit på i Stockholm när det gäller att hitta ett teutbud utöver det vanliga. Det är inte det bästa stället att gå till om man vill dricka fruktte, men Bai Mu Dan (en sorts vitt te), Genmaicha, Gunpowder, Yerba Mate, Lapsang och flera andra sorters rena teer av god kvalité finns. Earl Grey finns oftast, tillsammans med någon annan typ av smaksatt svart te. Man har Yogi Te (goda kryddblandningar som ofta inte innehåller svart te), örtté och är berömda för sin chai latte. Mycket av maten på Babajan är indisk (och tillika väldigt god) så det vore konstigt ifall de inte visste hur man gör en bra indisk chai. Det finns ett enormt utbud av sötsaker från alla världens varma länder, och även mackor och mindre matiga saker. Maten är generellt sett dyr (75-150 kr), men kan till viss del förklaras med att det mesta är ekologiskt och rättvisemärkt. Den mesta maten är vegetarisk.

Teet serveras i relativt små muggar (stora kaffemuggar = små temuggar) men eftersom varmvattnet är gratis och man få ta teet själv ur burkar så får man ändå hur mycket te man vill för pengarna (15 kr). Det finns gott om tekulor men många av teerna passar att brygga direkt i muggen utan kula. Växtmjölk och ekologisk komjök finns alltid om man frågar.

Tebloggen rekommenderar varmt en tur ut till Djurgården för ett besök på Babajan, särskilt när man sommartid också kan passa på att besöka Etnografiskas japanska tehus.

Adress: Etnografiska Muséet, Djurgården, hållplats Museivägen
Web Babajan: http://www.babajan.com/
Web Etnografiskas tehus: http://www.etnografiska.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=1661

Inga kommentarer: