söndag 22 april 2007

Passion för oolongte

Jag insåg ganska snabbt det bisarra i att skriva en recension av ett avancerat oolongte utan att ha skrivit särskilt mycket om oolongte. Och oolongte är ju ändå min passion i tepassionen. Jag skulle vilja börja med att påstå att det inte finns några andra osmaksatta teer som man kan få ut en lika bred smaksensation ur som oolongteer.

Oolong (eller wu-long) är den stora klassen av teer som finns mellan grönt te och svart te. Det är alltså inte ooxiderat som grönt te men heller inte så mycket oxiderat som svart te. Man kan klassa oolongteer efter oxideringsgrad, där 15% innebär ett mycket lätt oxiderat te och 60% är ett starkt oxiderat te. Oolongte går mig veterligen inte att köpa som påste, men det är knappast någon förlust.

Taiwan (som förr i tiden hette Formosa) är i princip det enda landet i världen där oolongte dricks som vardagste, och tillsammans med Kina är Taiwan världens största producent av oolongteer. Oolongte är mycket populärt i Kina, men är för de flesta kineser ett finte som man bjuder gäster på eller har vid särskilda högtider. I både Kina och Taiwan är oolongte hjärtat i teceremonin. Det förekommer också viss oolongproduktion även i Thailand och i Darjeeling i Indien.

De ljusa oolongteerna med oxideringsgrad 10-30% karakteriseras av en mild och mycket blommig smak och doft, med toner av t.ex. syrén, orkidé eller lilja, och en lång, söt eftersmak som letar sig kvar i gommen. De torkade tebladen är ofta hoprullade till bollar och har en mörkt grön färg. Den färdiga drycken är gulgrön. Till den här klassen hör det berömda kinesiska Ti Guan Yin och det kinesiska Se Chung, samt den taiwanesiska oolongklasen Jade Oolong, där Dung Ti är det mest berömda teet. Jag som gillar lätta morgonteer uppskattar att dricka ljust oolongte på morgonen.

De medeloxiderade oolongteerna kallas i Taiwan för Amber Oolong och är något kraftigare och fylligare. Den blommiga smaken övergår till att bli mer fruktig, men fortfarande med den söta eftersmaken. Den färdiga drycken har en varmt gul färg.

De mörka oolongteerna är ytterligare fylligare, men utan att få den skarpa bitterheten och den tyngd som svarta teer kan ha. Aromerna är djupa med toner av söt, mogen frukt och en lång eftersmak som ligger kvar på tungan. Mörkt oolongte är vanligare i Kina än i Taiwan, och två av de mest berömda kinesiska exemplena är Da Hong Pao och Fenghuang Dancong. Men även det taiwanesiska Bai Hao kan räknas till de mörka oolongteerna. Jag tycker att mörkt oolongte är utmärkt som eftermiddagste, men många föredrar ett mörkt morgonte och ett lättare eftermiddagste, och då passar det säkert utmärkt även till frukost. De här tebladen är sällan rullade till bollar utan säljs som avlånga blad, som har en grönbrun till mörkbrun färg. Det färdiga teet har en mörkt gul, gulbrun eller rödgul färg.

I Kina och Taiwan är det inte ovanligt med smaksatta oolongteer. Man smaksätter t.ex. med ginseng, som ger en något syrlig, söt smak till teet, med lotus eller med jasmin.

Det sägs att oolongte är den tetyp som passar allra bäst till mat, och jag kan tro på det. På de flesta av Pekings restauranger fick vi billigt jasminte gratis till maten, men en restaurang serverade ett medeloxiderat oolongte. Måltiden blev verkligen en helt annan upplevelse.

En bör vara beredd på att de populäraste oolongteerna - som Ti Guan Yin - kommer i många olika kvalitéer och även som kopior, och att det kan vara värt att betala några kronor extra för att få ett bra oolongte. Jag köpte ett anonymt men fantastiskt mörkt oolongte i Kina då jag fick betala 100 kr för 50 g, men jag ångrar det inte. Jag köpte också ett trevligt Ti Guan Yin där jag betalade 100 kr för 150 g te. Alla oolongteer kan bryggas om minst 3 gånger, vissa upp till 6-7 gånger. Oolongte räcker alltså länge, och då får man mycket för pengarna.

Tyvärr är det ännu inte så vanligt att svenska tebutiker har ett varierat utbud av oolong. De flesta har ett oolong med det högst intetsägande namnet "Formosa Oolong", vars smak jag själv har blivit besviken på. Om din butik bara har ett oolongte skulle jag istället rekommendera att du beställer oolongte via nätet från någon av butikerna som finns länkade här till höger, t.ex. Stockholm Tea Centre.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Själv dricker jag ett ekologiskt Oolong/Wu long som säljs på Bönor & Blad i Uppsala, 45 kronor har jag för mig att det kostar, gillar det verkligen, du nämnde Oolong som ett bra té till maten, instämmer verkligen, gillar särskilt Oolong till t e x ost och salami...:)

Anonym sa...

Är det sant att Ti Kuan Yin får igång fettförbränningen?

Anonym sa...

Nej, det är inte sant. Bara om du tror på det.

Anonym sa...

You can use the two Margaret even though you should certainly concentrate
more on the particular review page by itself.
Take a look at my site :: Www.Treatmentforgenitalwarts.Info