onsdag 4 april 2007

Yerba Mate - en spännande koffeinkick


På en födelsedagsfest hemma hos en vän vars make har sydamerikanskt ursprung fick jag för första gången testa mate. Yerba mate är en sydamerikansk, koffeinstinn ört vars torkade blad traditionellt sett dricks ur kalebass. Kalebass är en frukt som odlas för att den urgröpt blir ett lämpligt förvaringskärl, snarare än för att ätas.

Att dricka mate ur kalebass är socialt och anses vänskapsfrämjande. Man lägger torkad yerba mate i sin kalebass, häller på hett men inte kokande vatten och sätter i ett sugrör (bombilla). Sugröret har ett filter i botten som gör att bladen inte följer med drycken in i munnen. Första personen dricker upp första omgången vatten och lämnar sedan över kalebassen och sugröret till nästa person, som häller på nytt vatten och fortsätter dricka.

Mate smakar örtigt och lite gräsigt med ett sting av bitterhet, men bitterheten ökar som tur väl är inte ju fler bryggningar man gör. Jag tyckte att konceptet med mate var mycket trevligt. Brygden var ganska god och dessutom gav det en koffeinkick som jag som icke-kaffedrickare sällan hade varit med om tidigare. Även fast det sägs att mate har läger koffeinhalt än kaffe. Jag hade kanske inbillat mig att jag fick koffeinkickar av te tidigare, men efter att ha smakat mate insåg jag att det förmodligen var inbillning. Mate är kanske inte riktigt te, men jag hoppas ändå att mate-kulturen kan komma att spridas i Sverige. Jag har hört att man kan köpa mate i Hötorgshallen, och förmodligen även i andra saluhallar där man också säljer te och örtte.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vill tillägga att Yerba Mate är bra för att hålla cancer borta, dålig kolesterol halt i kroppen minskar. Det hjälper även till om man vill gå ner i vikt med mycket bra resultat. Drick minst 2 mate om dagen helst hela livet. Bättre för hälsan! Det är därför i dem länder i sydamerika som det konsumeras Mate inte problem med fetman, förstör vår hälsa.
Det har gjorts studier i USA om Mate som ÄR bra för att hålla borta canser!



Yerba Maté - den stimulerande hälsodrycken

Yerba Maté

Yerba Mate är en dryck som funnit en enorm popularitet i Sydamerika och har ursprungligen använts av urindianerna både som en stimulant, men även som en energidryck och medicindryck som står för en mängd näring. Har man provat Maté så vet man att det är en starkt stimulerande dryck med en liknande effekt som kaffe, men den stimulerande effekten skiljer sig ifrån den rena koffeineffekten. Detta eftersom Maté har andra samverkande ämnen som kallas för xantiner.

Kolesterol och Maté

Forskare har nyligen upptäckt i en studie att Yerba Maté, eller bara Maté som det kallas ökar mängden av enzymet HDL och sänker LDL. HDL är det positiva enzymet som motverkar kolesterol, medan LDL är det dåliga kolesterolet.

Studien förtäljer även att det sätt som brukas för att dricka Maté, ur en kalebass och bombilla där drycken långsamt löses upp är det optimala för att få upp all den näring som Yerba Maté verkligen innehåller.


Riki

Anonym sa...

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives
of versions 2.xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.
tk The free professional solution for recovering lost passwords to RAR and WinRAR archives.



What i do not realize is in fact how you're no longer actually a lot more neatly-favored than you may be now. You are so intelligent. You realize thus significantly in terms of this subject, made me in my view imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men aren't involved unless it's one thing to do with Woman gaga! Your individual stuffs great. At all times take care of it up!

Anonym sa...

Hey! That’s a extremely nice post. I’m very positive I'll counsel it to my co-workers.In case you post extra posts please email them to me.

Feel free to surf to my web page ... tips for getting pregnant fast